De ce nu sunt locuri de muncă? Șomajul, între Băsescu, ANOFM și economiști

Președintele Traian Băsescu a făcut o declarație de presă în care a spus că în luna iunie șomajul era 6,6%, dar în iulie a mai înregistrat un plus de 29.000 de șomeri. Președintele subliniază necesitatea de a crea noi locuri de muncă și dă vina pe USL pentru lipsa lor. Radu Crăciun,  director general adjunct al companiei Eureko Pensii, subliniază că avem o creștere economică, dar nu una îndeajuns de sănătoasă, care să susțină crearea unor noi locuri de muncă pentru clasa de mijloc, care asigură o putere de cumpărare capabilă să inducă şi o creştere economică generată de consum. 

"O ţară în stadiul de dezvoltare al României are nevoie de o creştere economică de 3,5-4% ca să se poată recupera decalajele care o separă de statele dezvoltate. Faptul că avem creştere economică este un lucru bun, dar avem nevoie de o creştere economică mult mai sănătoasă", explică Radu Crăciun, pentru money.ro. El adăugă că au rămas șomeri cei din clasa de mijloc, adică cei care au salarii mai mari şi pot să inducă şi o creştere economică generată de consum, de aceea este neceasară crearea de locuri de muncă pentru ei.

ANOFM: 10.000 de locuri de muncă, 9165 pentru lucrători necalificați

Problema pe care o sesizăm chiar în ultimul anunț făcut de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) este că majoritatea locurilor de muncă vacante sunt pentru persoanele cu studii medii, profesionale şi lucrători necalificaţi.

Astfel, situația locurilor de muncă din 26 august este următoarea:

La nivel naţional, pentru persoanele cu studii superioare sunt oferite 835 locuri de muncă, după cum urmează: 167 programator 47 inginer mecanic 28 inginer automatist 27 inginer de sistem software 20 inginer de sistem în informatică 13 inspector de specialitate în administrația publică 12 consilier/expert/inspector/referent/economist în economie generală 11 administrator de rețea de calculatoare 11 inginer electrotehnist 11 inginer producție Pentru studii medii, profesionale şi lucrători necalificaţi sunt disponibile 9165 locuri de muncă, dintre care: 754 confecționer-asamblor articole din textile 636 muncitor necalificat în industria confecțiilor 524 operator confecționer industrial îmbrăcăminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice 432 șofer autocamion/mașină de mare tonaj 401 muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor 239 manipulant mărfuri 195 lucrător comercial 167 vânzator 148 muncitor necalificat la ambalarea produselor solide si semisolide 137 muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel