De ce nu s-a adoptat Codul Electoral înainte de referendum

Autoritatea Electorală Permanentă a transmis o scrisoare deschisă prin care cere repunerea în discuție a Codului Electoral. Întrebarea lansată în spaţiul public a fost de ce nu s-a adoptat acest cod electoral înainte de organizarea referendumului pentru demiterea lui Băsescu. Toni Greblă, Preşedintele Comisiei juridice din Senat, a explicat pentru DeCe News această problemă. Greblă a precizat că adoptarea Codului Electoral ar putea fi o măsură luată de noul Parlament constituit după 9 decembrie. 

"Nu se poate adopta o modificare de lege electorală cu două luni înainte de alegeri. Este o lege care afectează procesul electoral", a explicat Greblă. Fiind lege organică ea trebuie adoptată cu votul majorităţii deputaţilor. Greblă susţine că aceasta este şi o prevedere a comisiei de la Veneţia care cere să nu se schimbe regulile în timpul jocului.

Senatorul PSD a explicat că în acest Cod Electoral ar trebui reglementat şi referendumul. Principala reglementare ar fi scoaterea oricărui tip de cvorum şi reglementarea corectă a organizării procesului electoral."Obligatoriu trebuie scos acest cvorum. Nu este normal. Dacă 49% dintre oameni vin şi spun DA, majoritate absolută, dar 51% nu se prezintă, atunci absenţii decid soarta. Nu este normal".

"După părerea mea ar trebui ca noul Cod Electoral să stabilescă nişte reguli foarte clare care să intre în tradiţie. Eu propun ca toate tipurile de alegeri locale, parlamenare, prezidenţiale să se desfăşoare în două tururi de scrutin. Astfel fiecare ales îşi poate revendica legitimitatea. Nu mai riscăm ca în Parlament să avem oameni aleşi cu 2%. Dar toate astea să se facă în 2013, nu acum", a mai explicat Greblă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel