De ce nu este anchetat Băsescu în dosarul acuzaţiilor de şantaj aduse de senatorul Firea

Traian Băsescu
Traian Băsescu

Parchetul General a început urmărirea penală pe numele lui Traian Băsescu sub săvârşirea infracţiunii de şantaj, dar ancheta este suspendată din cauza unui "impediment legal temporar" : preşedintele României are imunitate.

Adina Petrescu, procuror în cadrul Parchetului General - Secţia de urmărire penală şi criminalistică, arată în răspunsul la plângerea lui Firea, obţinut de stiripesurse.ro, că prin "ordonanţa din data de 17.04.2014 s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la fapta sesizată, sub aspectul infracţiunii de şantaj, prev. de art. 207 alin. 2 Cod Penal".

Procurorul arată că fapta sesizată constă în declaraţiile făcute de Traian Băsescu în interviul de la Realitatea Tv, în emisiunea "Jocuri de putere", pe care senatorul Firea le-a perceput drept o ameninţare la adresa sa şi a familiei sale.

"Mai bine ar sta în banca ei (Firea) şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului, că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, daca nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", a declarat duminică Băsescu.

Citeşte şi: Parchetul SUSPENDĂ cercetările pentru ȘANTAJ în urma plângerii Gabrielei Firea. Mesajul senatoarei


"Având în vedere calitatea specială a persoanei de care s-a formulat plângerea, aceea de Preşedinte al României, în cauză sunt aplicabile disp. art. 312 alin. 2 C. proc. pen. în sensul că există un impediment legal temporar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale", arată procurorul.

Parchetul General arată mai departe că Băsescu este acoperit de imunitate în acest dosar pentru că declaraţiile sale au fost considerate unele politice.

"Imunitatea - şi, în consecinţă, responsabilitatea penală a preşedinteleui României -  este prevăzută la art. 82 alin 2. din Constituţie, cu trimitere la art. 72 alin 1. care se referă la imunitatea parlamentarilor şi specifică faptul că aceştia nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului", se arată în răspunsul PG.

Procurorul menţionează că preşedintele ţării poate răspunde juridic în timpul mandatului doar pentru Înaltă Trădare.

Kovesi: Sunt convinsă că la dosarele lui Băsescu se va lucra după 2014

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat în luna decembrie a anului trecut că la dosarele lui Traian Băsescu nu se poate lucra mai devreme de 2014, pentru că şeful statului se bucură de imunitate.

”Vor fi investigate de colegii care le au în lucru. Până în acel moment nu se poate efectua urmărirea penală pentru că există acea imunitate pentru preşedintele României. În dosarul "Flota, faţă de celelalte persoane s-a dat o soluție, care a fost atacată la Înalta Curte sau la instanţa de judecată. A fost respinsă şi a rămas soluţia de netrimitere în judecată definitivă. În momentul în care la aceste dosare se va putea lucra datorită faptului că nu mai există acea imunitate prevăzută de lege, sunt convinsă că colegii vor lucra în dosar”, a spus Kovesi, la data de 17 decembrie 2013, la Adevărul Live.
 
În dosarul ”Flota” s-a decis de către procurori scoaterea de sub urmărirea penală, dar partea care îl vizează pe Traian Băsescu a fost disjunsă. În speța ”Casa din Mihăileanu” s-a dat neînceperea urmării penale (NUP).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel