De ce nu e bine să bei mai mult de 150 ml de suc de fructe

Foto Pexels
Foto Pexels

Nutriţionistul Marilena Oprişanu are câteva ponturi pentru a introduce în dieta zilnică mai multe fructe şi legume.

„Am fost surprinsă să aflu că sunt mulţi români care nu cunosc anumite legume din ţara noastră şi nu au curiozitatea de a le introduce în alimentaţie. Dacă ar fi să vă dau o recomandare, ar fi să începem încă de dimineaţă cu dreptul. Pentru persoanele care obişnuiesc să consume un bol de lapte cu cereale, aş recomanda să introducă şi fructe, atât timp cât nu se combină lapte de vacă cu fructe. Asta ca să nu începem dimineaţa cu un disconfort abdominal. Regula este să folosim un lapte vegetal, nişte fulgi, seminţe, dar şi fructe uscate sau proaspete. Orice ne place, atât timp cât facem o combinaţie corectă", a spus nutriţionistul Marilena Oprişanu la Antena 3.

De ce nu este bine să bei mai mult de 150 ml de suc de fructe

„La prima gustare, este foarte potrivit să servim un fruct. În ceea ce priveşte sucurile obţinute din fructe proaspete, recomandare este de 150 de ml şi nu mai mult. Cantitatea de fructoză va fi foarte greu digerată de ficat şi acesta va fi suprasolicitat”, potrivit nutriționistului.

„Ne putem face nişte bastonaşe de legume deasupra cărora să punem o cremă tartinabilă de brânză, sau un humus, sau alt pateu pe care l-am folosit în blender. Aşa avem o gustare foarte bună şi la îndemână. La ora prânzului, să mâncăm salată. În mixul de salată să punem legume cât mai colorate. Pigmentul legumelor nu este întâmplător, întrucât ne oferă fitonutrienţi şi nutrienţi diferiţi. Toate acestea au proprietăţi fitoterapeutice. Cu cât este mai colorată şi bogată salata, cu atât beneficiem de această sursă de vitamine şi minerale, fără a fi nevoiţi să suplimentăm cu vitamine.

Pentru cea de-a doua gustare, se pot servi fructe deshidratate sau legume. La cină, putem încerca o supă cremă din legume”, a mai spus nutriţionistul.

Citește și...

Pierderea în greutate e de patru ori mai mare cu o dietă bogată în iaurt și lapte integral

„Integral sau degresat? Când vine vorba de produse lactate, multe persoane aleg varianta degresată, ca să evite consumul de grăsimi. Câtă grăsime conține de fapt laptele? 3,5g/100ml în varianta integrală și 1,5g/100ml în varianta parțial degresată. Diferența de 2g este ridicolă, dacă ne gândim că o lingură de ulei înseamnă 10g de grăsime pură!”, a scris Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe contul de Facebook.

„Știm că trebuie să consumăm zilnic produse lactate dacă vrem să avem oase puternice. Aportul de calciu din lapte nu este important doar pentru sistemul osos, ci și pentru metabolism. În fiecare zi se consumă 1 g de calciu pentru a fi neutralizate substanțele acide și radicalii liberi care produc stres oxidativ. Dacă alimentația nu acoperă această doză, calciul va fi luat din oase. Nu ar fi mai simplu să mâncăm lapte și iaurt? Mai ales că în produsele lactate calciul vine la pachet cu vitamina D necesară fixării lui. Atenție, vitamina D există doar în grăsimea din lapte! Pentru a crește eficiența asimilării calciului, evitați să beți lapte degresat”, a explicat Mihaela Bilic.

„Grăsimea din lapte are și alte beneficii: efect de protecție împotriva obezității și a diabetului, reglează tranzitul intestinal și contribuie la hrănirea și dezvoltarea microbiotei intestinale. În grăsimea laptelui există peste 400 de tipuri acizi grași, saturați și nesaturați, majoritatea cu lanț scurt. Printre ei acidul linoleic conjugat care are efect anticancerigen și acidul butiric cu efect postbiotic. Grăsimea din lactate mai conține mono și digliceride, fosfolipide, colesterol și vitaminele liposolubile A, D, E și K. Enzimele și factorii de gust sunt localizați tot în grăsime, de unde savoarea aparte a laptelui integral”, a precizat nutriționistul.

„Porția corectă de lapte înseamnă 250ml, adică o cană. Dacă este lapte integral, avem 120cal și 8g grăsime, iar dacă este lapte semi degresat, avem 100cal și 4g grăsime. Ambele variante conțin aceeași doză de calciu: 300mg. Când vine vorba de iaurt, porția corectă scade la jumătate, un pahar mic de 125g are 50cal si 4g grăsime. Doza de lactate recomandată a fi consumată zilnic este de 3 porții: lapte proaspăt sau bătut, iaurt sau brânză, cașcaval sau parmezan, smântână sau unt, tot lapte înseamnă!

Până acum am evitat grăsimea din lapte de frica colesterolului și a caloriilor. Acum știm că alimentele grase nu au impact direct asupra colesterolului din sânge. Cat despre aportul de calorii, mai degrabă reduceți cantitatea de ulei pe care o consumați și alegeți laptele integral. În special în cazul copiilor, adolescenților și sportivilor, laptele este obligatoriu integral. Până și cura de slăbire este mai eficientă dacă conține produse lactate. Pierderea în greutate este de patru ori mai mare cu o dietă bogată în iaurt și lapte integral. Profitați de laptele de primăvară, este mai gustos și mai gras decât în orice altă perioadă a anului!”, a conchis Mihaela Bilic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel