De ce MAEur a blocat decontarea cererilor de rambursare pe programele europene

Ministerul Afacerilor Europene precizează că ministrul Leonard Orban a declarat încă din luna iulie  că procesul de trimitere la CE spre decontare a cererilor de rambursare pentru plățile efectuate de partea română către beneficiari este întrerupt de la 1 iulie.

Întreruperea a fost făcută în urma unei înțelegeri cu Comisia Europeană în decembrie 2011 și ea vizează patru programe operaționale: Programul Operaţional Sectorial Transport (POS-T), Programul Operaţional Regional (POR), Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) și Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu). Precizarea vine în replică la unele afirmații privind înghețarea fondurilor UE.

 ”La acea dată, Comisia Europeană a fost de acord să deblocheze procesul de rambursare a cheltuielilor pentru toate programele finanţate din fonduri structurale și de coeziune, care fuseseră întrerupte în iulie 2011. Reluarea s-a făcut cu condiția aplicării unor corecţii financiare preventive, precum și a îndeplinirii unor măsuri de îmbunătățire a sistemului de gestionare a fondurilor. S-a stabilit ca, după primul semestru al anului 2012, Comisia Europeană să efectueze misiuni de un audit pentru a constata dacă deficiențele au fost remediate. Aceste misiuni s-au desfășurat în cursul lunii iulie 2012. În funcție de rezultatul auditului, Comisia va decide continuarea rambursărilor sau întreruperea/suspendarea plăților. Totodată, în curând, urmează să înceapă procesul de conciliere între Comisie Europeană și partea română cu privire la corecțiile financiare definitive care vor fi aplicate sumelor decontate de la 1 ianuarie 2007 până în octombrie 2011. Corecțiile ar urma să fie impuse din cauza prolemelor majore identificate în efectuarea achizițiilor publice în perioada menționată”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Europene.

 Legat de Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Comisia Europeană a efectuat un audit vizând intervalul 1 ianuarie 2007 – aprilie 2012, pe baza căruia consideră că sistemul de management și control a funcționat necorespunzător. ”Din acest motiv, s-a declanșat procedura de pre-suspendare a programului și s-a propus o corecție definitivă de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul Uniunii Europene către bugetul național. Executivul întreprinde la ora actuală acțiuni importante pentru implementarea măsurilor necesare pentru a corecta disfuncționalitățile și a asigura funcționarea optimă a sistemului”, informează MAEur.

 De asemenea, Ministerul Afacerilor Europene menționează că ”Guvernul României are ca prioritate creșterea ratei de absorbție a fondurilor structurale și de coeziune și, în acest scop, a luat măsuri vizând perfecționarea cadrului legislativ, creșterea capacității administrative și îmbunătățirea procesului de achiziții publice (inclusiv prin identificarea și combaterea cazurilor de conflicte de interese și incompatibilități). Aceste demersuri susținute au ca scop inclusiv evitarea suspendării procesului de rambursare a plăților de la Comisia Europeană sau, dacă este lucru nu este posibil, limitarea la maximum a duratei suspendărilor”.

 Din cauza unor nereguli constatate, în cursul unui control anual, pe zona de achiziţii publice, Comisia Europeană a întrerupt rambursările pentru axa prioritară 2 din Programul Operaţional Regional începând cu data de 11 iunie 2011.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel