De Ce l-ar numi Băsescu din nou premier pe Boc

Băsescu și Boc dc
Băsescu și Boc dc

Jurnalistul Radu Tudor a spus miercuri seara la Antena 3, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, că, potrivit "unor informații pe care le deține și care nu sunt la îndemâna tuturor," președintele Traian Băsescu nu are de gând să-l numească pe Victor Ponta premier după alegerile din decembrie, ci îi va acorda funcția fostului prim-ministru din perioada 2008-2012, Emil Boc.

Varianta "Emil Boc premier" a fost scoasă aproape complet din ecuația politică de-a lungul campaniei electorale. Guvernul pe care l-a condus în perioada 2008-2012 a fost dur criticat de majoritate, ba mai mult, a scos lumea în stradă iarna trecută, la protestele din Piața Universității. S-au speculat nume din cadrul PDL care ar putea fi numite de președinte pentru funcța de premier, dar Emil Boc nu intra în discuție. Acum, Traian Băsescu a ținut să reamintească faptul că, din toți șefii de executiv pe care i-a numit în cele două mandate de președinte, doar unul "a rămas fidel relației, nu mie": Emil Boc.

Radu Tudor a lansat ipoteza conform căreia, Traian Băsescu își va alege "premierul fidel" și după alegerile parlamentare din nouă decembrie. "Băsescu nu îl vrea pe Victor Ponta, care va deveni expresia votului dumneavoastră din decembrie. Traian Băsescu va refuza această nominalizare pentru că își dorește ca Emil Boc să conducă a șaptea oară Guvernul României. Băsescu ramane loial principiilor sale. Nu știu dacă va reuși această manevră, dar de încercat va încerca," spune Radu Tudor. Jurnalistul crede că, dacă șeful statului va rămâne fidel principiilor sale, și o va face, își va numi tot omul de încredere, fidel, pe care l-a avut și din 2008 până în 2012.

O asemenea manevră politică nu numai că nu l-ar ajuta pe Traian Băsescu, dar îi poate scădea serioase puncte de popularitate. Plus că, e greu de imaginat un scenariu în care fostul premier va putea conduce și organiza un Cabinet format în majoritatea lui de social-democrați, dacă USL va câștiga majoritatea la alegerile legislative din nouă decembrie. Desigur, e greu de crezut că un Guvern USL va accepta oricare alt premier din partea ARD, dar Emil Boc, îndeobște, ar stârni valuri de nemulțumire prin prisma istoriei sale de patru ani la șefia Guvernului. Emil Boc s-a retras ca primar al Clujului, după ce oamenii au cerut prin proteste de stradă plecarea sa de la cârma Executivului.

Numirea premierului după alegerile din nouă decembrie este una dintre mizele principale ale scrutinului electoral. Sondajele arată în prezent că USL, alianța aflată la guvernare, va câștiga lejer alegerile legislative din această iarnă. În acest context, propunerea social-liberalilor pentru șefia Guvernului va rămâne Victor Ponta. Pe lângă actualul premier, mai sunt vehiculate și numele altor social-liberali, precum Ioan Rus, Călin Popescu Tăriceanu sau Mircea Geoană. Totodată, ARD l-ar putea nominaliza pe fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu. Traian Băsescu ar putea lua în calcul și varianta George Maior, actualul șef al Serviciului Român de Informații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel