De ce l-a împins Alina Gorghiu pe Dacian Cioloș într-o zonă imposibilă. Trei variante

PNL a solicitat Guvernului Dacian Cioloș să dea o Ordonanță de Urgență pentru modificarea legii electorale astfel încât alegerile locale din vara lui 2016 să fie în două tururi. La sfârșitul anului 2015, PNL și PSD au votat o lege prin care au schimbat sistemul de vot, astfel încât primarii să fie aleși într-un singur tur. 

PNL a făcut cererea de modificare a legii electorale și când a fost instalat Guvernul condus de Dacian Cioloș. Și atunci, și acum, premierul a renunțat la această prioritate din termeni pe care i-a explicat clar marți: "Guvernul pe care îl conduc e independent, nu este implicat politic, nu cred că este democratic ca acest guvern să modifice o lege adoptată prin înțelegere politică". 

Alina Gorghiu, copreședinta PNL, cunoștea această situație, că modificarea legii electorale de către guvernul tehnocrat este una nedemocratică și neconstituțională. Întrebarea este de ce PNL ar fi încercat să-l împingă pe premierul Dacian Cioloș într-o direcție sensibilă, neconstituțională. 

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat, pentru dcnews.ro, că sunt trei variante de răspuns: 

- Conducerea PNL are probleme de informare. O astfel de cerere o împinge pe copreședinta partidului, Alina Gorghiu, într-o zonă sensibilă politic. Dezbaterea a fost recentă, ceea ce face greu de crezut că această variantă poate fi și credibilă. 

- PNL întărește credibilitatea Guvernului Dacian Cioloș, dovedind prin această cerere, despre care, în mod normal, ar fi trebuit să se știe că nu este realizabilă, că executivul este de tehnocrați, nu unul afiliat politic, că este unul independent de PNL. 

- Este o strategie pe termen lung. În contextul alegerilor locale, unii candidați vocali, din formațiuni politice mici sau independenți, susținuți de diferite mișcări ale străzii, se pot folosi de alegerile într-un singur tur pentru a ataca partidele mari. În acest context, PNL se poate dezice de această măsură, argumentând că, deși a votat-o alături de PSD, a încercat să o schimbe, fără succes. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel