De ce ți-a atât de greu să ții dietă

De ce nu funcționează dietele întotdeauna? Există dovezi științifice care arată că, pe termen lung, nu slăbești doar scăzând aportul de calorii și-ți va fi greu să te menții în formă dacă te raportezi la acea colegă slabă, care devine etalon pentru dieta ta.

Traci Mann, profesor de psihologie la Universitatea din Minnesota, autor al volumului „Secrete din laboratorul de hrană" („Secrets from the Eating Lab") și beneficiar al unor granturi de la Institutul Național American de Sănătate, NASA și Departamentul de Stat American pentru Agricultură, spune că, pe termen lung nu reușim să ne menținem silueta câștigată doar prin scăderea numărului de calorii ingurgitate zilnic.

Într-un material realizat pentru CNN Health, ea dezvăluie că „noi, cercetătorii, am studiat de ce dietele eșuează pe termen lung. Am studiat și stigmatul cu care se aleg persoanele supraponderale și vina aruncată asupra celor care fac dietă și nu reușesc să-și mențină greutatea. Din perspectivă științifică, înțelegem că dieta înseamnă, de multe ori, o luptă nedreaptă, și mulți oameni devin confuzi atunci când le spunem că dietele nu funcționează, mai ales dacă asta nu se potrivește cu exemplele din jurul lor".

De ce e o luptă incorectă

Cu toții avem acea colegă slabă care mănâncă ce vrea și nu se îngrașă. Ne raportăm, inconștient, la această femeie-etalon care crede că este slabă din cauza dietei pe care o are, dar de fapt în cazul ei bagajul genetic joacă un rol foarte important. Ea va fi aplaudată și apreciată, pentru că oamenii din jur văd ce mănâncă, dar nu-i văd bagajul genetic.

Mulți alți oameni supraponderali n-ar putea să fie atât de slabi dacă ar avea același meniu ca femeia în cauză. Asta pentru că organismele lor pot trăi cu mai puține calorii decât al ei, ceea ar fi un avantaj dacă ne-am lupta cu foametea, dar un mare dezavantaj când vreăm să slăbim.

Asta pentru că înseamnă și că, după ce mănâncăm aceleași alimente și organismul nostru își extrage cantitatea necesară de energie, rămân cu foarte multe calorii care se depun, și asta ne face să fim mai grași decât femeia luată drept etalon. Cei aflați în această situație vor trebui să mănânce din ce în ce mai puțin ca să aibă rezultate. Iar asta va da naștere unei noi probleme.

Tentația e mult mai mare

Pentru că nu doar bagajul genetic e „vinovat" de succesul femeii-etalon. Spre exemplu, având un stil de viață ales, ea va putea să ignore ușor gogoșile sau înghețata pe care colegii de muncă le au pe birou. În contrapartidă, pentru cei care mănâcă mai puțin ca să slăbească, aceste produse tentante vor fi foarte atrăgătoare. E ca și cum le-ar striga „Mănâncă-mă!"

Dieta, spune expertul în psihologie, produce schimbări neurologice care te fac să remarci mai ușor alimentele pe care ar trebui să le eviți și, odată ce le remarci, e foarte greu să te stăpânești să te gândești la ele. Femeia-etalon va uita de ciocolata de pe masă, în timp ce oamenii care fac dietă, nu!

De ce te îngrași din nou, după dietă

Pentru că, după dietă, îți plac și mai mult alimentele care te-au îngrășat în primă instanță. Este un alt efect neurologic al dietei, acela că respectivele alimente parcă au gust mai bun după ce ai slăbit, iar atunci când le mănânci ai o mai mare descărcare de dopamină decât înainte.

Or dopamina este același hormon produs când dependenții se droghează, iar o femeie slabă cu bagaj genetic avantajos nu va avea niciodată o astfel de descărcare.

În plus, femeia-etalon se satură la masă, în timp ce oamenii la dietă au mereu senzația de foame.

Unde e ambiția?

De multe ori, cei la dietă sunt acuzați că n-au ambiție, comparați fiind cu colega-etalon. Dar chiar e o problemă de ambiție la ea faptul că nu mănâncă atunci când nu îi e foame? Chiar ține asta de autocontrol?

Nu, pentru că oricine în situația ei ar putea rezista. Ești sătul, nu mănânci, iar asta nu e o problemă de ambiție. Și-n plus, ea chiar dacă ar mânca ce-i poftește sufletul tot nu s-ar îngrășa, datorită bagajului genetic. Practic, cei la dietă au mai puțină voință pentru că organismul lor suferă din cauza lipsei de mâncare.

Așa că, spune experta, femeii-etalon i se atribuie inconștient merite pe care nu le are, întrucât pentru ea e mai ușor decât pentru cei care fac dietă.

Iar peste asta se mai adaugă un fapt: tot încercând diete și abandonându-le, îți faci organismul și mai rezistent la ele, iar rezultatul e că-ți va fi foarte greu să slăbești!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel