De ce firmele refuză deszăpezirea tronsonului Cernavodă-Constanța

Zăpezile stau să vină, dar CNADNR nu are încă o firmă care să preia responsabilitatea deszăpezirilor pentru autostrada Cernavodă-Constanța și pentru centura orașului Constanța. Valoarea contractului se ridică la 1,6 milioane de euro, dar nicio firmă nu pare a fi interesantă, ținând cont că au avut loc trei licitații pentru care nimeni nu a venit cu oferte.

Autor: Gabriela Bejan

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) nu a reuşit să încheie un contract pentru deszăpezire pe cele două segmente. Concret, compania mai, mai că îi imploră pe drumari să semneze un contract de circa 7,4 milioane de lei, fără TVA (1,6 milioane euro), pentru o durată de cinci luni, relatează gandul.info.

„Pentru tronsonul Cernavodă-Constanţa şi centura Constanţa mâine (vineri n.n.) este ultima rundă, a patra, în care încercăm să găsim o firmă. Până acum nu am primit nici o ofertă de la vreo firmă care să fie interesată să deszăpezească tronsonul Cernavodă-Constanţa şi centura oraşului Constanţa. Nici nu vreau să mă gândesc că nu va veni nici o firmă mâine, la ultima rundă”, a declarat pentru gândul  Marin Dima, şeful DRDP Constanţa.

Se pare că situația de urgență a fost de neevitat. Potrivit ziarului Ziua de Constanta licitațiile au rămas neofertate astfel că DRDP Constanța este nevoită să aplice o procedură excepțională și anume încredințarea directă. Mai exact, va fi nevoită să se ocupe singură de cei 77 de km, respectiv de segmentele Cernavodă-Medgidia, Medgidia-Constanţa şi Ovidiu-Agigea. Adică, în această iarnă, va trebui să folosească utilajele proprii pentru a curăța zăpada de pe autostrada spre mare. Astfel, există riscul major ca cei care vor circula pe aceste rute să rămână înzăpeziți.

Un posibil motiv pentru care firmele de deszăpezire nu se înghesuie să preia responsabilitatea pe Cernavodă-Constanța ar putea fi din considerente financiare. În caietele de sarcini sunt prevăzute "sancţiuni pentru neîndeplinirea culpabilă a obligaţiilor". Astfel, dacă firma nu își va respecta obligaţia de a răspândi materiale antiderapante pentru a preveni şi combate poleiul, gheaţa sau zăpada, va plăti CNADNR daune de 100.000 de euro pentru fiecare accident de circulaţie, blocare a drumului sau derapare.

Situația de pe autostrada Cernavodă-Constanța nu este una singulară. La nivel national mai sunt circa 5% din tronsoanele de drumuri naționale pentru care nu s-au încheiat contracte pentru deszăpezire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel