De ce femeile își dau pe față cu sânge menstrual

femeie
femeie

În fiecare lună, Laura Teixeira face un ritual special cu sângele menstrual.

Tânăra în vârstă de 27 de ani ia sângele menstrual - cu o anumită cantitate își dă pe față, iar o altă cantitate, diluată cu apă, o folosește pentru a uda plantele.

Practica este inspirată de tradițiile ancestrale care sărbătoresc sângele menstrual și îl consideră un simbol al fertilității.

"Dacă le ud cu sânge menstrual, consider că plantele cresc frumos și primesc o mulțime de nutrienți", a spus Laura Teixeira. Tânăra a mai zis că femeile care își dau cu sânge menstrual pe față o fac ca răspuns la o societate care consideră această fază a lunii un subiect tabu.

Este un exercițiu "foarte simplu, dar extrem de puternic, vindecător și profund pentru fiecare femeie", a declarat Morena Cardoso, terapeut, dansator și scriitor, notează BBC MUNDO. Ideea din spatele mișcării, a explicat Cardoso, este că "sângele menstrual nu este un motiv de rușine, ci de mândrie și de putere".

Sunt societăți în care există o "viziune extrem de negativă" asupra sângelui menstrual, a spus Daniela Tonelli Manica, antropolog la Universitatea Unicamp din Brazilia, care investighează această problemă de mai bine de 20 de ani. Menstruația este considerată sângerare inutilă, din aceeași categorie ca fecalele și urina.

Menstruația, un subiect tabu


Un sondaj global la care au participat 1500 de femei cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani sugerează că menstruația rămâne un subiect tabu în multe societăți.

Potrivit datelor acestui studiu - comandat de compania Johnson & Johnson și realizat în Brazilia, India, Africa de Sud, Argentina și Filipine - femeile se simt rușinate să ceară produse de igienă feminină - șervețele igienice, tampoane ... - ba chiar unele refuză să se ridice de pe scaun când sunt în această fază a lunii.

Poză controversată

Laura Teixeira a publicat un selfie pe o rețea de socializare în care apărea cu fața pictată cu sânge menstrual. 

"Am vrut să ajut femeile să înțeleagă că menstruația nu este o rușine. Un controversat umorist brazilian, Danilo Gentili, a publicat, pe contul său, imaginea alături de un comentariu: "Sângele menstrual este normal, ceea ce este anormal este să vă dați pe față cu el". Dar gluma s-a întors împotriva lui: a primit mai mult de 2.300 de comentarii, majoritatea negative", a spus Laura. Pentru ea, acest episod este un alt exemplu care dovedește că menstruația este un subiect tabu.

"Acesta este un lichid din corpul meu și eu decid ce este anormal sau nu. Nu intervin în viața cuiva. Un lucru anormal ar fi acela de a-i păta pe alți oameni”, a mai zis tânăra pentru BBC MUNDO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel