EXCLUSIV  De ce femeile care au implanturi mamare au risc mai mic de a dezvolta cancer de sân. Iar dacă apare, este într-o formă foarte ușoară

Știați că femeile care își măresc sânii au un risc mai mic de a face cancer?
Știați că femeile care își măresc sânii au un risc mai mic de a face cancer?

Știați că femeile care își măresc sânii au un risc mai mic de a face cancer grav? 

Explicația este foarte simplă și o aflăm de la Dr. Ștefan Voiculescu, medic primar Chirurgie generală, doctor în Științe Medicale, coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR. 

Implantul mamar nu crește riscul de cancer la sân

„Implantul mamar nu crește riscul de cancer la sân absolut deloc și nici nu împiedică vederea cancerului. Cele mai mici cancere pe care le-am tratat au fost la pacientele cu implanturi. De ce? Pentru că un implant trebuie urmărit o dată la doi ani. Se fac urmări prin ecografie sau RMN. Am găsit cancere de 4-5 milimetri la care extirparea sânului nu este o indicație, la care implantul poate fi păstrat. Aceste femei s-au ales cu o chirurgie ca de mică tumoră gastrică și cu o sperietură, dar totul este ok mai departe”, a zis Dr. Ștefan Voiculescu la DC News și DC Medical.

VEZI ȘI: Cel mai cunoscut mod de a elimina riscul de cancer de sân, de fapt, nu-l elimină. Dr. Ștefan Voiculescu de la Sanador: Acest lucru poate părea bizar, dar mare atenție

Majoritatea femeilor diagnosticate cu cancer mamar nu prezintă semne și simptome. Chiar și când acestea există, pot fi un indicator ale altor afecțiuni. Iată care sunt cele mai comune simptome:

Un nodul care se simte ca un nod la atingere, în interiorul sânului sau în axilă. De regulă, inspecția și palparea se face ținând cont de diferențele dintre cei doi sâni;

Modificări ale formei sau volumului;

Secreții din mamelon, fie acute, cu sânge, fie care apar la un singur sân;

Schimbări fizice - mamelon care începe să crească înăuntru sau senzație de durere în zona areolei;

Iritații și schimbări ale pielii, precum aspectul uscat și ridat sau schimbarea culorii (sâni roșii, care se simt umflați și calzi la palpare, cu aspect de coajă de portocală);

Durere în zona pieptului care nu încetează. De regulă, nu este un simptom definitoriu al cancerului de sân.

Diagnostic

Cea mai sigură metodă de stabilire a unui diagnostic în cazul cancerelor rămâne biopsia. Dacă aceasta nu este posibilă, medicul va sugera alte metode de diagnostic. Diagnosticul depinde de simptomele prezente, de vârsta și starea generală a pacientei, de istoricul medical și de tipul de cancer suspectat. Alte metode de diagnosticare includ metodele imagistice ecografia mamară, mamografia (mamograma), RMN.

Tratamentul cancerului mamar

Recomandările de tratament depind foarte mult de tipul tumorii, de stadiul acesteia, de rezultatul diagnosticului, precum și de vârsta pacientei, starea de sănătate, starea menopauzei și prezența mutațiilor genetice.

Opțiunile de tratament pot include:

Intervenția chirugicală (operația), care poate fi de mai multe tipuri:

Mastectomia - îndepărtarea pe cale chirugicală a lobulilor, canalelor (ductelor), a țesutului adipos, a mamelonului, areolei și a unei porțiuni de piele din regiunea afectată;

Sector cu evidare ganglionară - excizia tumorii și a unei regiuni de țesut din jurul acesteia;

Biopsia de nodul santinelă - eliminarea unui ganglion limfatic pentru prevenirea răspândirii cancerului.

Radioterapie - pentru reducerea dimensiunii tumorii și distrugerea celulelor canceroase. În funcție de stadiul tumorii, pot fi făcute de la 3 până la 5 sesiuni de câteva minute pe săptămână.

Chimioterapia - administrarea de medicamente citotoxice, în special în cazurile de recurență sau de metastazare. Dacă tumora este de mari dimensiuni și este necesară intervenția chirurgicală, se pot administra medicamente înainte, pentru a ușura îndepărtarea acesteia. În acest caz, se numește chimioterapie neoadjuvantă.

Tratament cu hormoni - se folosește de regulă după intervenția chirugicală, deși în unele cazuri (tumori de mari dimensiuni) poate fi folosită înaintea operației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel