EXCLUSIV  De ce e PSD cu doi pași înaintea PNL. Directorul INSCOP, avertisment privind Valeriu Zgonea

Valeriu Zgonea
Valeriu Zgonea

Sociologul Darie Cristea, director INSCOP, a dezvăluit pentru dcnews.ro, că PNL a susținut o luptă pentru alegeri în două tururi de scrutin pentru care nu exista un curent majoritar, electoratul fiind împărțit. El a precizat că datorită lui Victor Ponta sau, mai precis, a guvernării Victor Ponta, PSD e cu unu-doi pași înaintea PNL, dar un efect negativ l-ar putea aduce continuarea scandalului cu Valeriu Zgonea. 

Victor Ponta, stimulentul PSD, prin care ia fața PNL-ului

"Sondajele din ultima vreme arată un PSD care este cu un pas-doi înaintea PNL-ului. Pentru votanții PSD, această preferință este corelată și cu imaginea PSD-ului aflat la guvernare cu Victor Ponta. Pe scurt, nu Camera Deputaților este importantă la nivel de imagine pentru PSD. Evident că este bine să poți conduce o cameră a Parlamentului, dar nu despre asta vorbim aici. O eventuală venire a lui Victor Ponta la conducerea Camerei Deputaților pecetluiește practic revenirea la sentimente mai bune față de partid a fostului premier. Victor Ponta va fi un ingredient important al anului electoral 2016 pentru campania PSD-ului. Practic, votanții social-democraților leagă imaginea unui PSD aflat la guvernare de Victor Ponta. Vorbim de date aici, nu de supoziții", a subliniat Darie Cristea pentru dcnews.ro. 

"Ideea guvernării Ponta funcționează mai degrabă ca stimulent pentru vot la simpatizanții PSD și de aceea Liviu Dragnea a ținut să înceapă campania electorală prin 'recuperarea' lui Victor Ponta", a subliniat Darie Cristea.

PNL a luptat pentru o cauză pierdută

Directorul INSCOP adaugă că "PNL a considerat că este consonant cu electoratul dacă susține alegerile în două tururi. După datele noastre din martie însă, la nivel național, 45% dintre români vor locale cu un singur tur, 40% în două. Deci nu există un curent de opinie majoritar împotriva localelor într-un singur tur. Faptul că la Curtea Constituțională s-a respins varianta susținută tardiv de PNL, a alegerilor în două tururi, nu cred că îi va afecta pe liberali la nivel de imagine. Până la urmă, de alegeri ne desparte o lună de campanie electorală și mesajele politice vor veni spre noi în cantități copleșitoare, în ciuda austerității de marketing politic impuse de Autoritatea Electorală. Singura problemă de imagine a PNL a propos de varianta de scrutin susținută poate să vină din faptul că, inițial, și parlamentarii liberali au susținut, ca și cei ai PSD, localele într-un singur tur. Dar, începând campania electorală, episodul e deja depășit". 

"Punctul critic e depășit. Dacă scandalul se întinde prea mult pot să apară și probleme de imagine"

Darie Cristea a mai spus, cu referire la încercarea de înlăturare a lui Valeriu Zgonea de la șefia Camerei Deputaților, că "până la urmă, nicio organizație nu are de câștigat dintr-un scandal public la vârf. Excluderea lui Valeriu Zgonea a fost și una, să-i spunem, ritualică, prin care cei de la vârful partidului și-au exprimat susținerea pentru mesajul de continuitate și stabilitate transmis de Liviu Dragnea. În condițiile cunoscute, desigur. Din punct de vedere al partidului, dacă renunțarea la Valeriu Zgonea închide tensiunile interne, punctul critic e depășit. Dacă scandalul se întinde prea mult pot să apară și probleme de imagine".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel