De ce Băsescu nu l-a lăsat pe Ponta să meargă la Bruxelles

 Premierul Victor Ponta  i-a cerut, luni,  preşedintelui Traian Băsescu ca la Consiliul European să-şi facă datoria faţă de români şi să susţină propunerea de buget făcută de către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso amintind că, joi, amândoi au convenit că propunerea de buget a lui Herman van Rompuy este inacceptabilă. Premierul l-a acuzat pe Băsescu că dorește să meargă la Bruxelles pentru că are de plătit datorii față de cei care l-au ajutat să rămână președinte în vară.

"Traian Băsescu să-şi vadă de treaba domniei sale şi să meargă la Bruxelles pentru a sprijini propunerea de buget făcut de către preşedintele Comisiei Europene, domnul Barroso şi de către preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care nu este chiar ce-şi dorea România, dar este acceptabilă. Să mai lase campania din ţară (...) Aici este vorba de bugetul Uniunii Europene pentru 2014-2020 şi noi trebuie să-i plătim pensia şi Mercedesul", a declarat Victor Ponta luni dimineaţă.

 Ponta l-a avertizat pe preşedinte că este dator să servească interesele României, nu pe cele ale celor care l-au ajutat în vară să rămână preşedinte în pofida votului dat la referendum. "De ce nu m-a lăsat să merg la Bruxelles? Că are datorii acolo (...) Eu nu i-am făcut nimic preşedintelui. L-am lăsat să-şi exercite atribuţiile prevăzute de Constituţie, dar şi pe cele pe care i le-au domnul Augustin Zegrean, doamna Motoc, doamna Cojocaru", a comentat primul-ministru.

 Întrebat dacă în discuţia cu preşedintele privitoare la poziţia României la Consiliul European s-a făcut referire expresă la folosirea dreptului de veto, Ponta a spus: "Joi s-a discutat foarte clar. Sper să-şi amintească, dacă nu, să scoată stenogramele. A spus şi domnia sa că propunerea van Rompuy este inacceptabilă pentru România. Ce înseamnă inacceptabilă? Că foloseşti intrumentul prevăzut în Tratat, instrument luat în calcul şi în primăvară atunci când s-a pus problema începerii negocierilor cu Serbia. Acum ne învârtim în jurul cozii cu cuvintele?", a spus Ponta.

 Premierul a precizat că poziţia României la Consiliul European va fi definitivată în cadrul viitoarei şedinţe de Guvern. "În această perioadă, experţii noştri au fost la Cotroceni şi l-au învăţat pe preşedinte ce să spună, că habar n-avea", a conchis Ponta.

 Într-un comunicat de duminică al Administraţiei Prezidenţiale, semnat de către purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea, preşedintele României condamnă declaraţia de sâmbătă a premierului Victor Ponta, care a spus, la Bistriţa, că „dacă ni se spunea în 2007, domnule, nu o să aveți nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în Vest, dar o să vă facem ANI și DNA, poate că ne gândeam de mai multe ori."

 "Aceste declarații antieuropene nu reprezintă poziția oficială a României. Președintele României, domnul Traian Băsescu, regretă în mod profund iresponsabilitatea declarațiilor unor oficiali și politicieni români, care pun interesul lor electoral și personal mai presus de interesul național. Domnul Traian Băsescu, le cere tuturor politicienilor să nu mai facă astfel de declarații iresponsabile, care vulnerabilizează poziția țării noastre în cadrul negocierilor pentru următorul exercițiu bugetar al Uniunii Europene, 2014 - 2020, și care afectează grav imaginea României în plan internațional, cu efecte, în principal, asupra grupurilor de investitori", se arată în

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel