Datoria publică a României, în creştere. Elena Cristian, ALARMĂ: Ritm nemaîntâlnit până acum. Care e "mina de aur" a României

Elena Cristian
Elena Cristian

Elena Cristian, redactor şef DC BUSINESS, a afirmat că România ar trebui să ia exemplul altor state europene pentru relansarea economiei, dar a tras şi un semnal de alarmă privind datoria publică. 

Danemarca este una dintre ţările oferite ca exemplu, după ce Guvernul danez a decis să împartă 9 miliarde de euro sub formă de vouchere pentru populaţie, vouchere care pot fi folosite pentru a stimula consumul intern. 

"Sunt ţări care înţeleg că în perioada următoare economia nu poate creşte decât din consum. Industria a luat-o la vale! De exemplu, în România, în primul trimestru am avut creştere economică bazată pe consum. Datele la 30 aprilie ne arată că industria a scăzut cu 30 la sută, cea mai abruptă scădere din ultimii ani. Consumul a scăzut. Şi ceea ce trebuie să le dea guvernanţilor de gândit este că au crescut depozitele bancare. Oamenii economisesc, se tem de ceea ce va urma, nu merg să consume, ci pun banii în bancă. Au crescut cu aproape 3 la sută de la o lună la alta. Ce ne spune asta? Că economia trebuie stimulată într-un fel, şi cum industria depinde de alte ţări, consumul rămâne singura soluţie. Este singura pârghie a guvernanţilor! Trebuie stimulat, aici trebuie să se umble, şi poate trebuie să luăm exemplul altor ţări. Deocamdată nu văd nimic în acest sens, mai mult o frânare a consumului şi mai puţin o stimulare! ", a declarat Elena Cristian la Antena 3. 

Datoria publică, în creştere. "Ritm nemaiîntâlnit"

"Sunt studii la nivel mondial că, cel puţin în următorul an, industria nu va reveni la capacitatea dinainte de pandemie. O economie sănătoasă, e drept, nu se bazează pe consum, dar acum nu există alte soluţii. Noi acum nu avem pentru ce să producem, dacă nu are nimeni să ne ia producţia industrială. Doar consumul ne poate salva. Dar România nu are resurse financiare. Ne împrumutăm cu mii de euro pe secundă. Datoria publică a ajuns la cote alarmante. Dobânzile la care luăm creditele sunt mari. Sigur că România trebuie să aibă un alt model de a ieşi din această criză, dar momentan nu are niciunul. Noi, analiştii, asta facem. Vedem ce fac alţii şi spunem că dacă nu poţi inova, măcar fă ce fac alţii. Dar  nu văd nimic! 

Creşterea datoriei publice este alarmantă pentru primele luni. De la începutul anului este o creştere de aproape un miliard de euro, un ritm nemaiîntâlnit până acum, şi e important să atragem atenţia şi asupra costurilor. În condiţiile în care împrumuturile sunt pe termen lung, iar costurile sunt mari, duble, triple şi chiar de zece ori mai mari decât alte ţări, trebuie să ne gândim cât de împovărat va fi bugetul statului în anii următori.", a mai spus jurnalista.  

"Mină de aur pentru România"

"Ar trebui regândite şi voucherele de vacanţă la noi, pentru că un studiu recent arată că 9 din 10 români vor să petreacă vacanţa anul acesta în România. Asta, pentru ţara noastră, ar fi o mină de aur. Mina de aur care trebuie fructificată!", a conchis Elena Cristian. 

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy