Dare în plată active energetice. Ce înseamnă şi ce impact are pentru minele de huilă

Imagine cu rol ilustrativ
Imagine cu rol ilustrativ

OUG privind darea în plată a activelor din energie, care a fost aprobată joi de Guvern, are implicaţii masive asupra minelor de huilă, dar şi a centralelor de la Paroşeni şi Mintia, conform preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. 

"Aşteptam de mult această ordonanţă pentru darea în plată a activelor din energie. Este parte a planului pe care îl discutăm cu Comisia Europeană pentru restructurarea CEH, companie care a primit un ajutor de salvare acum câţiva ani şi acum are datorii foarte mari pe care nu le poate plăti şi o să treacă printr-o procedură prin care două grupuri energetice vor fi scoase în afară şi vor deveni noi companii, iar minele vor intra într-un proces de închidere controlată", a explicat Chiriţoiu.

Când vor fi închise minele

El a subliniat că minele nu vor fi închise imediat, ci producţia lor va scădea treptat, până la momentul închiderii.

"Cele două grupuri energetice care vor continua să funcţioneze sunt cel de la Paroşeni şi unul de la Mintia, care vor primi şi subvenţii prin viitoarea schemă privind piaţa de capacitate, întrucât vor furniza servicii pentru echilibrarea sistemului", a adăugat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Ciocănelea: Se asanează sistemul energetic românesc 

Florin Ciocănelea, consilier pe probleme de energie al prim-ministrului Viorica Dăncilă, a afirmat că Guvernul a aprobat în şedinţa de joi o ordonanţă de urgenţă având ca rol principal 'asanarea sistemului energetic românesc'. El a explicat că prin acest act normativ 'se creează cadrul general care va permite Ministerului de Finanţe, prin ANAF, să extragă din sistemul energetic toate activele eficiente (...) şi a le da ulterior în concesiune printr-o procedură care va fi stabilită'.

"Actul aprobat astăzi de Guvernul României are rolul de a asana sistemul energetic românesc, respectiv de a separa partea eficientă de partea care până acum nu a produs decât găuri şi datorii în sistem, de a îmbunătăţi şi de a creşte eficienţa sistemului. În esenţă, prin darea în plată, activele profitabile ale sistemului vor fi extrase, reorganizate şi constituite în nişte entităţi care vor putea funcţiona strict pe termenii de eficienţă, fără a mai crea datorii în sistemul energetic. Acest lucru le va permite şi obţinerea de fonduri în diferite modalităţi, fie fonduri europene, fie împrumuturi directe care să le permită modernizarea şi eficientizarea", a afirmat Ciocănelea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel