Daraban: Dacă pleacă multinaționalele, se stinge lumina în România

Mihai Daraban
Mihai Daraban

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, a declarat, la cea de-a XXIV-a ediţie a Topului Naţional al Firmelor, că mediul de afaceri românesc este bazat pe microîntreprinderi, iar dacă multinaţionalele se retrag închidem lumina ţării. 

”Primii 10 clasaţi în Top sunt 12.377 de companii, adică 1,9% din numărul total al societăţilor comerciale active la Registrul Comerţului. Este un paradox. Aceşti 1,9%, ca număr 12.377, au o cifră de afaceri totală de aproape 150 de miliarde de euro. Cu alte cuvinte, 57% din cifra totală de afaceri a tuturor societăţilor care au depus bilanţul pentru anul 2016, deci 1,9% din numărul societăţilor active, este realizată numai de aceste 12.377 de societăţi. Acest lucru spune foarte mult despre polarizarea economiei româneşti. Trebuie să ne pună pe gânduri. Avem un mediu de afaceri bazat foarte mult pe microîntreprinderi. Acestea au maximum câte 9 salariaţi. Este o realitate pe care am încercat să o supunem Guvernelor României, pentru că guvernanţii trebuie să plece de la aceste adevăruri când trag concluzii şi iau decizii”, a precizat Mihai Daraban.

[citeste si]

Preşedintele CCIR a apreciat că din cauza informaţiilor vehiculate în ultimele luni şi concretizate ”prin ordonanţa de urgenţă de ieri, mediul de afaceri a făcut, în această perioadă, doar simulări”.

”Oamenii de afaceri doar simulează tot ce apare în spaţiul public”, a punctat el.

Daraban a atras atenţia că, pentru ţările din afara UE, România reprezintă numai 15% din comerţul mondial, de aceea firmele româneşti trebuie să exporte mai mult spre state non-UE.

”Dar durata zborului este prea mare pentru frecvenţa cu care se schimbă Codul fiscal. Este incredibil ce se întâmplă! Mai mult de atât, am apelat la o analiză concretă a mediului de business. Sunt un susţinător al capitalului autohton, dar cred că, la modul cel mai sincer, nu ne putem juca cu cuvinte. Nu putem blama multinaţionalele. Multinaţionalele, dacă se retrag din România, închidem lumina ţării. Nu cred că este un subiect cu care ne putem juca. Sunt mari angajatori, mari plătitori de taxe şi impozite, nu cred că aceste multinaţionale să se înscrie într-o escală a populismului”, a avertizat Mihai Daraban.

Şeful Camerei de Comerţ şi Industrie a României a făcut apel către guvernanţi să înceteze cu atacurile la multinaţionale şi să se uite pe cifrele oficiale care arată care sunt exportatorii din România.

Cifre zguduitoare

”O spun cu tristeţe: deşi avem 21.880 de exportatori în România, primii 100 fac 49% din exportul României. Cu tristeţe o spun că în primii 100 sunt doar şase firme româneşti. Să ne închipuim ce înseamnă lipsa capitalului străin în acest segment al exportului! Cred că lucrurile trebuie privite şi prin prisma clasamentelor UE - ultimul loc la inovare-cercetare, pe penultimul loc la productivitatea muncii şi la digitalizarea administrativă”, a subliniat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel