Deputatul PNL Daniel Zamfir afirmă, într-o scrisoare deschisă transmisă, miercuri, Administraţiei Prezidenţiale, în calitate de iniţiator al legii dării în plată, că o serie de informaţii lansate public de către oficiali ai Băncii Naţionale şi ai mediului bancar cu referire la potenţialii beneficiari vizaţi de acest act normativ sunt 'contradictorii şi manipulatorii'.
'Prin această scrisoare mi-am propus să demontez punct cu punct argumentele invocate de către reprezentanţii BNR şi ai băncilor, constatând totodată faptul că multe dintre informaţiile lansate de către aceştia sunt contradictorii şi manipulatorii', afirmă deputatul PNL.
Daniel Zamfir susţine că BNR a refuzat de-a lungul timpului să facă public numărul real de credite cu ipotecă.
'Asta pentru că numărul real ar trebui să includă şi creditele neperformante scoase din bilanţuri şi creditele externalizate şi pe cele vândute. Am constatat din datele publice comunicate de către oficialii BNR neconcordanţa cifrelor prezentate referitoare la numărul contractelor de credit cu ipotecă şi a celor externalizate. Am făcut o analiză pe baza acestor date, iar concluziile ei se regăsesc în scrisoarea transmisă Administraţiei Prezidenţiale', spune deputatul PNL.
El îşi exprimă totodată îngrijorarea cu privire la faptul că 'Banca Naţională a României nu cunoaşte speţele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene' sau că 'a intenţionat inducerea în eroare nu doar a opiniei publice ci şi, mult mai grav, a preşedintelui României, care este în situaţia de a lua o decizie în privinţa promulgării acestei legi'.
[citeste si]
'În această situaţie lucrurile sunt extrem de clar tranşate de CJUE în Ordonanţa emisă în cauza C-74/15 Tarcău în data de 19 noiembrie 2015 (care este publicată şi pe site-ul MAE). Aceasta statuează tocmai că persoana fizică - asociat sau administrator al unei societăţi comerciale - care a adus o garanţie ipotecară la creditul luat de societatea comercială la care are calitatea de mai sus - este tratată ca şi un consumator, ca atare beneficiază de acelaşi tratament acordat persoanelor fizice cu credite în nume propriu', explică Zamfir.
Intoxicare cu programul 'Prima casă'
În opinia acestuia, 'afirmaţia BNR şi a băncilor comerciale conform căreia garanţia statului pentru Programul 'Prima casă' se va stinge prin efectul legii este una vehiculată doar pentru a induce panică în rândul potenţialilor consumatori de credite 'Prima casă' '.
'Statul român garantează 50% din valoarea creditului în cazul în care împrumutatul s-ar afla în imposibilitate de plată. Doar în acest caz, debitorul este supus unei potenţiale executări silite. Banca se îndestulează atât din sumele rezultate în lichidarea imobilului, cât şi din garanţia de stat. Conform propriilor afirmaţii ale bancherilor, creditul 'Prima casă' nu provoacă incidente de plată. Rata de neperformanţă este de sub 0,5%. În consecinţă, nu există riscul unei executări silite şi al unei accesări a garanţiei de stat. Dacă un astfel de imobil este dat în plată, se stinge ca urmare a acestui demers întreaga datorie a împrumutatului şi, în plus, se stinge şi datoria garantului, deci inclusiv garanţia statului. (...) De aceea, afirmaţia că programul 'Prima casă' se va stinge prin efectul legii este falsă. De altfel, statul a decis să continue acest program şi pentru anul 2016, de unde rezultă că băncile au încă interes pentru acest program', arată Zamfir. Liberalul consideră şi că 'susţinerea BNR în legătură cu dezvoltatorii imobiliari persoane fizice care ar beneficia de această lege este, de asemenea, una extrem de falsă'.
'Conform noului Cod civil, aceste persoane nu sunt considerate persoane fizice, ci profesionişti care desfăşoară fapte de comerţ care sunt supuse impozitării şi, ca atare, lor li se aplică Legea falimentului persoanelor juridice. Acest statut al dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice este clarificat de mulţi ani, de când a fost luată măsura impunerii TVA la tranzacţiile efectuate de aceste persoane', mai spune Zamfir. El îşi exprimă speranţa că argumentele invocate în scrisoarea adresată consilierului prezidenţial Cosmin Marinescu vor elimina şi 'temerea că această lege ar putea fi una cu dedicaţie pentru anumite categorii de consumatori: dezvoltatorii imobiliari, bogaţii, milionarii sau cum au mai fost indicate aceste categorii în susţinerile bancherilor'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu