Daniel Tudorache, acțiune de sprijinire a unei grădinițe în limba română la Cernăuți

Vrem să sprijinim o grădiniță din Cernăuți, a dclarat primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache la Cernăuți. 

"Vom găsi forma legală, vom găsi sponsori pentru susținerea unei grădinițe cu etnici români", a spus Daniel Tudorache.

Cernăuțiul nu dispune în acest moment de nicio gădiniță  cu predare în limba română, există doar o singură grupă în care învață 25 de copii români.

Cererea din partea părinților, pentru înființarea unei grădinițe române,  este foarte mare, la  Centrul Cultural Roman Eudoxiu Hurmuzachi existând peste o sută de solicitări.

La rândul său, primarul Oleksey Kasprukun a declarat că "în Cernăuți, locurile în grădinițe reprezintă o problemă. Nu toți copiii au posibilitatea să frecventeze o grădiniță. De aceea soluția este de a deschide unele complexuri educative, în care procesul de instruire să se desfășoare de la vârsta de doi ani și până la clasele mari, fiind vorba dspre instituții care să cuprindă grădinița, școala primară, gimnazială și liceală.

Deschiderea unor astfel de complexuri educative urmează să fie   făcute atât în cadrul școlilor cu predare în limba ucraineană, cât și în cadrul instituțiilor  studiile se desfășoară în limba română. Este un proces care se intenționează să se iniția în comunitățile românești, în raioanele cu comunități compacte. În acest fel se permite mărirea numărului de grupe în care procesul instructiv se desfășoară în limba română", a mai declarat edilul Cerăuților.

Potrivit ultimului recensământ din 2001, românii reprezintă al treilea grup etnic în Ucraine, după ucraineni și ruși.

Tot în cadrul conferinței de presă comune de la Cernăuți, Daniel Tudorache a anunțat că a fost solicitat de primarul Oleksey Kasprukun pentru a ajuta cazurile deosebite ale copiilor, pentru ca aceștia să fie aduși la București unde există un spital specializat pentru copii. "Într-adevăr, trebuie să găsim și forma legală, împreună cu Ministerul Sănătății și să prevedem noi în protocol acest lucru", a spus Tudorache.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel