Daniel Dăianu, despre deficitul pe 2020: Ar fi o performanţă

 Daniel Dăianu a participat la conferinţa "Buget şi fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri".

Un deficit bugetar de 3,5 - 3,6% pentru anul viitor ar fi o performanţă, dar a ajunge la 3% este imposibil, a declarat, miercuri, preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, la conferinţa "Buget şi fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri".

"Bugetul din 2020 pune sămânţă pentru bugetul din 2021 pentru că creşterea de la 1 septembrie 2020 se triplează în 2021. Oameni buni, aici nu te joci! Bagi ţara în şanţ! O bagi! Nu este în şanţ, o băgăm în şanţ. Pieţele oricum vor reacţiona. Pieţele nu aşteaptă să treacă alegerile la noi. Nu putem să spunem pieţelor: 'Domnilor, doamnelor, îngheţaţi, pentru că noi trebuie să terminăm alegerile în România'. Aşa ceva nu se poate, iar a miza pe o colectare mult superioară şi scăderea altor cheltuieli este foarte imprudent. Corecţia necesară este mult prea mare. Eu cred că dacă ne-am propune pentru 2020 un deficit în jur de 3,5 - 3,6% ar fi o performanţă şi să ţintim un asemenea deficit. A te duce la 3% este imposibil. Nu ai cum. Nu ai cum să striveşti, pentru că poţi să exagerezi şi în direcţia cealaltă. Noi trebuie să schimbăm macazul. Asta trebuie să facem în 2020", a spus Daniel Dăianu.

El a subliniat că România trebuie să arate că a înţeles periculozitatea acestor acte normative şi că trebuie să corecteze.

În plus, preşedintele Consiliului Fiscal a susţinut că o corecţie prin inflaţie este "o prostie" şi ar afecta leul.

"Nu se pune problema de a tăia salarii şi pensii, repet ceea ce şi guvernul actual a menţionat, aşa cum şi cei care urmăresc cu atenţie economia românească o subliniază. Şi în fine, creşterea de venituri fiscale nu implică automat creştere de taxe şi impozite. Putem să avem creştere de venituri fiscale, dar o creştere majoră nu este credibilă şi nu este firesc să construieşti bugetul pe această ipoteză şi nici politica monetară a BNR-ului nu poate compensa prociclicitatea bugetului", a adăugat Dăianu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel