Dâncu: Suntem condamnaţi la un viitor haotic, România va pierde

Vicepremierul Vasile Dâncu susţine că România are nevoie de un proiect major de societate, întrucât ţara "creşte, dar nu se dezvoltă", el apreciind că România "va pierde" dacă nici acum, când există o strategie naţională de dezvoltare teritorială, nu se vor găsi "sinergiile" astfel încât aceasta să fie pusă în aplicare. 

"Conducătorii instituţiilor de stat spun că oamenii nu mai înţeleg pentru ce lucrează, pentru cine lucrează. Nu au perspectivă lungă. E într-adevăr o pierdere a sensului colectiv. Şi unul din remediile la această fragmentare de acum începe să fie renunţarea la democraţie. Şi avem şi ţări din zona noastră (...) cu democraţii şi culturi importante care dau semn că renunţă la unele elemente ale democraţiei pentru ca să poţi conduce un asemenea tip de societate hibridă care nu mai răspunde la comenzi, ca să spunem aşa. România are în acest moment nevoie de un proiect de societate, un proiect major. Strategia naţională de dezvoltare teritorială este (...) proiectul de dezvoltare al societăţii noastre. Lipsa de audienţă a unei asemenea teme pe mine nu mă sperie, ştiu că face parte dintr-un fenomen mai larg, dar asta nu trebuie să ne descurajeze", a declarat Dâncu, luni, la o dezbatere găzduită de Academia Română, scrie Agerpres.

România, o cultură a victimizării

În opinia sa, în România a apărut "o cultură mai degrabă a victimizării", deşi există români care performează peste tot în străinătate, dar şi în ţară, iar situaţia sa geostrategică este una "foarte bună", fiind sub "o umbrelă de securitate".

"Diagnosticul tuturor, al celor care studiem azi România, este că România creşte, dar nu se dezvoltă. România creşte odată cu lumea, cu Europa, dar nu se dezvoltă. Am renunţat foarte repede la dezvoltarea strategică, am lăsat de-o parte planificarea. Cred că ţintele pe care strategia naţională de dezvoltare le are sunt foarte importante pentru România viitorului. Dacă şi de data aceasta, după 25 de ani, când avem o strategie naţională de dezvoltare teritorială, nu vom găsi sinergii pentru ca să lucrăm împreună să putem pune acest cadru strategic în aplicare, atunci suntem condamnaţi la un viitor haotic, atunci România va pierde", a mai spus vicepremierul Vasile Dâncu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel