Dăncilă, primele declarații după citirea moțiunii: Haideți să fim sinceri

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Prim-ministrul Viorica Dăncilă face primele declarații după ce a fost citită moțiunea de cenzură împotriva Guvernului pe care îl conduce.

Aș fi vrut să cred că puteți da dovadă de onestitate. Cereți onestitate, dar ați inserat în moțiune lucruri pe care nu le avea. Mi-a fost greu să înțeleg logica acuzațiilor. Înțeleg că moțiunea e un exercițiu democratic. E bine că există și îl folosiți. Dar mă așteptam să îl folosiți cu seriozitate. E un text neserios. Mă așteptam să aveți o minimă considerație față de logică. Să vă respectați datoria pe care o aveți

Scopul unui guvern nu e să țină locurile calde pentru miniștri. Scopul unui guvern este să realizeze ce s-a promis în campania electorală. Și vă spun cu toată răspundere, voi schimb oricâți miniștri va fi nevoie ca să facem ceea ce scrie în programul de guvernare.

'Nu o remaniez pe Carmen Dan'

M-ați criticat că am schimbat miniștri. Ce ați fi vrut să fac? Să îi mențin? Hotărâți-vă, ce vreți de la acest Guvern? Să țină sau să nu țină un ministru care nu dă rezultate. M-aţi criticat că am încredere în doamna Carmen Dan. Ce ar trebui să fac? Să o remaniez şi pe dânsa? Sau nu, nu ar fi bine, pentru că aş depăşi cota de remanieri stabilită chiar de dumneavoastră. Eu vă spun însă că nu o remaniez în niciun caz pentru motivele pe care le-aţi invocat dumneavoastră.

Parcă citeam o moțiune împotriva lui Macron. Asta am văzut recent la Paris. Tunurui cu apă, bastoane, gaze lacrimogene. Dar dumneavoastră nu vedeți acest lucru, dumneavoastră vorbiți de Europa, dar vreți o Europă cu două viteze. Ceea ce e permis într-un stat membru să nu fie permis in România? Cum vă susțineți țara, dragi parlamentari ai Opoziției?

Îmi cereți să îl schimb și pe ministru Daea... Sunteți siguri? Eu vă mai pot lăsa timp să vă consultați între dvs. Și poate vă consultați și cu fermierii români. Poate înainte de a cere demisia domnului Daea, vorbiți și cu cei care și-au primit pentru prima oară subvențiile la timp și chiar în avans de la ministrul pe care vreți să îl schimbați. Poate vorbiți și cu românii care au cultivat tomate și au beneficiat de sprijinul acestui guvern și al domnului ministru Daea. Poate vorbiți cu miile de fermieri care au beneficiat de apa gratuită, de extinderea sistemului de irigații, de programul antigrindină. Vorbiți chiar și cu crescătorii de porci care au fost afectați de gripa porcină și care și-au primit despăgubiri pentru nenorocirea care i-a lovit. În ce privește criticile dvs. legate de agricultură, îmi pare rău să remarc că vă contraziceți în același paragraf. Pe de o parte susțineți că locul 1 în Europa la producția de floarea soarelui și la porum, nu ar fi rezultatul unor politici ale guvernului, ci doar ploile dese date de Dumnezeu. Dar chiar în fraza următoare spuneți că seceta pedologică a împiedicat fermierii să are. Ce să mai înțeleagă românii din moțiunea dvs., stimați colegi din Opoziție? Au fost ploi dese sau a fost secetă? Hotărâți-vă! Oricum o dați nu vă iese! Dacă a fost secetă, atunci înseamnă că producțiile bune din agricultură sunt și rezultatul extinderii rețelei de irigații și a apei gratuite asigurate fermierilor.
Deci mai gândiți-vă în privința domnului Daea! Mai aveți timp să vă pronunțați în moțiunile viitoare pe care le veți depune până la finalul mandatului.

'Mulți dintre voi sunteți bucuroși de ceea ce a făcut Tudorel Toader'

 
Îl criticați public pe domnul ministru Tudorel Toader. Pentru reforma justiției pe are a gestionat-o și pentru modul în care acționează pentru a pune capăt abuzurilor în justiție. Dragii mei colegi din opoziție, haideți să fim sinceri! Cred că dacă ar fi un vot secret pentru menținerea sau remanierea domnului Tudorel Toader, voturile în favoarea domnului ministru ar fi cu mult peste majoritatea pe care o avem noi în parlament. Știți bine că mulți dintre dumneavoastră sunteți foarte bucuroși de ceea ce a făcut domnul Tudorel Toader. Haideți să fim sinceri. Și în rândurile dumneavoastră au fost persoane care au fost cercetate abuziv, chiar dacă mai puține decât în PSD, pentru că nu dvs. ați fost ținta principală a acestor abuzuri. Nu vă face bine această atitudine de fațadă! Mă refer în primul lând la PNL care ar trebui să apere individul în fața abuzurilor statului, cum au fost cele din Justiție – asta e esența liberalismului. Lăsați instituțiile de forță că își pot purta singure de grijă. Mai bine v-ați preocupa de încălcările grave ale drepturilor omului.
 
Cât privește pregătirea domnului ministru Eugen Teodorovici, ar fi suficient să vă amintesc perioada când dânsul era la Comisia de buget din Senat, iar când mai susținea unele puncte de vedere venite din partea colegilor din opoziție, aveați o părere foarte bună despre dânsul.
 

'Dau socoteală în fața Parlamentului României, nu în afara țării'

Ați atins în moțiune un subiect despre care nu credeam că veți mai avea curajul să îl aduceți în fața opiniei publice. Îmi reproșați că la Strasbourg le-am spus oficialilor europeni că în calitate de prim-ministru al unui stat european nu am venit acolo să dau socoteală în fața lor. Cred că România trebuie să fie tratată cu respect. Dumneavoastră, cui dați socoteală la Bruxelles? Eu dau socoteală în fața Parlamentului României și în fața românilor, dar nu voi da socoteală în afara țării.

O altă critică pe care nu o înțeleg este cea cu privire la majorarea de pensii și salarii. Dacă nu aveți datele, vă promit că le trimit eu. Majorările de pensii și salarii au fost peste rata inflației. Văd că insistați obsesiv că nu sunt bani de pensii.

Iar insistați că noi creștem doar în pix banii pentru salarii. Dacă ar fi să veniți la guvernare, ați opri creșterea de venituri.

Sunt convinsă că cei mai mulți români nu își doresc să treacă moțiunea. Oricât de mult ați încerca să spuneți dumneavoastră ca albul e negru sau plus minus, adevărul se vede în fluturușul de pensii.

Creșterile au fost cu mult peste indexarea ratei inflației. Și în privința pensiilor, le spuneți că legea pe care am adoptat-o nu poate fi pusă în aplicare. Da, nu poate fi pusă în aplicare de dumneavoastră. Dacă veniți la guvernare, opriți creșterile de pensii. Pensionarii își doresc din tot sufletul să nu treacă această moțiune.

Mi-aș fi dorit să văd mai multă coerență, seriozitate în moțiunea dumneavoastră, pe orice pagină deschisă dai peste o incoerență, o inadvertență.

Ca să nu mă acuzați că mă ascund după cifre, vă pot prezenta date concrete., a afirmat Viorica Dăncilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel