EXCLUSIV  Dăncilă, Iohannis, Trump, Macron, notați. Borza: 10 pentru recunoașterea publică!

Dăncilă - Iohannis
Dăncilă - Iohannis

Deputatul independent Remus Borza, în prima ediție din 2019 a emisiunii „Borza Analytica” de la DCNews, a notat politicienii și personalitățile importante ale săptămânii care se încheie.

Viorica Dăncilă nota 10 – De încurajare în exercitarea mandatului în fruntea Consiliului Uniunii Europene. Este pentru prima dată de la aderare când România preia președinția Consiliului UE. Ne mai vine rândul peste 14 ani, dacă va mai exista atunci Uniunea Europeană. Avem cu toții obligația să susținem Guvernul în îndeplinirea cu succes a acestui mandat, care înseamnă o fereastră de oportunitate unică pentru România. Avem șansa de a ne crește favorabilitatea și a ne îmbunătăți percepția în ochii partenerilor europeni. Apreciez discursul premierului Dăncilă susținut, joi seară, la Ateneul Român în prezența comisarilor europeni, a președintelui Comisiei Europene, a președintelui Parlamentului European și a președintelui Consiliului Uniunii Europene. A prezentat succint prioritățile României în exercitarea mandatului: mai multă coeziune, nivelarea disparităților de dezvoltare dintre state, tratament egal, standarde unice, conectivitate, competitivitate, mai multă siguranță și securitate, creșterea rolului și importanței UE în plan global, mai mult respect pentru România și cetățenii săi.

Klaus Iohannis nota 8 – A făcut un pas spre reconciliere acceptând invitația premierului Dăncilă la ceremonia desfășurată la Ateneul Român de preluare a președinției Consiliului UE. E un compromis în interesul țării, făcut atât de Dăncilă, cât și de Iohannis. Apreciez și discursul ținut de președinte cu această ocazie. Îl depunctez însă pentru refuzul de a numi doi titulari la Ministerul Transporturilor și Ministerul Dezvoltării. Trebuie să înțelegem că, pe perioada exercitării președinției Consiliului UE, miniștrii Cabinetului Dăncilă coordonează la nivelul UE politicile, strategiile și prioritățile domeniului pe care îl gestionează. Nu putem trimite portarii celor două ministere extrem de importante să reprezinte România. În primul rând, e un afront la adresa partenerilor europeni.

Sorina Pintea nota 10 – Pentru recunoașterea publică a unei stări de fapt din sistemul public de sănătate, băgată sub preș de predecesorii doamnei ministru și minimalizată ca importanță. E vorba de corupție. De mai bine de un an, medicii au salarii mai mult decât decente. De la 1.500 euro pentru un medic rezident până la 7.000 euro pentru un medic primar chirurg. Este impardonabil ca un medic să ceară – și mult mai grav – să condiționeze actul medical de primire a unei șpăgi. Plicurile circulă în continuare în sistemul public de sănătate. Și asta e regretabil. Apreciez curajul ministrului Pintea de a devoala o atare realitate tristă a sistemului, dar, pe lângă declarații de intenții, aștept efectiv și măsuri în ceea ce privește eradicarea acestui nărav.

David Saranga nota 10 – Pentru numirea în funcția de ambasador al Israelului în România. Joi și-a început mandatul la București. După o carieră diplomatică excepțională, începută în urmă cu 20 de ani tot la București - a fost consul în Statele Unite, precum și consilier pe politică externă al preşedintelui Israelului -, revine în România, țara de care, după cum însuși spune, nu s-a despărțit niciodată. De altfel, vorbește fluent limba română. Evident, România a mai câștigat un prieten. Ar fi bine pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, cu o țară extrem de influentă la nivel global, ca și președintele Iohannis să numească un ambasador al României la Tel Aviv. De doi ani, îl tot caută, dar încă nu l-a găsit.

Theresa May nota 7 – A suferit o înfrângere în Camera Comunelor, care a votat o rezoluție cu 303 voturi „pentru" și 296 „împotrivă" privind imposibilitatea implementării unui Brexit fără acord cu partenerii europeni nevalidat de Parlamentul britanic. Pe 15 ianuarie, vom avea votul decisiv în Parlament pe Brexit. Sunt din ce în ce mai multe voci care se opun Brexitului și cer un nou referendum. Părerea mea e că procesul este ireversibil, iar Marea Britanie va ieși la termen din Uniunea Europeană, adică la sfârșitului lunii martie, în timpul preşedinţiei române a Consiliului UE.

Donald Trump nota 8 – E în război cu democrații care au preluat controlul Camerei Reprezentanților. Niciun compromis nu pare să se întrevadă între Trump, care doreşte finanţarea cu 5,7 miliarde dolari a unui zid împotriva migranţilor la frontiera cu Mexicul, şi democraţi, care se opun proiectului. Confruntarea a dus la paralizarea instituţiilor guvernamentale. Mii de angajaţi nu mai sunt plătiţi de câteva săptămâni. Democrații sunt hotărâți să declanșeze procedura de impeachment împotriva președintelui, evident acțiunea este sortită eșecului câtă vreme republicanii au majoritate în Senat, unde se va da votul final. Pentru a debloca bugetul federal, Trump poate decreta „starea de urgență națională", dar amână această decizie în speranța unui compromis in extremis cu democrații.

Emmanuel Macron nota 7 – Spuneam încă din noiembrie anul trecut, odată cu debutul protestelor „vestelor galbene", că e începutul sfârșitului pentru președintele francez. Macron are sub 20% încredere populară, un minim istoric al ultimilor 70 de ani pentru un președinte francez. Franța este paralizată de proteste și greve. Zece morți, sute de răniți, mii de arestări și zeci de miliarde euro pierderi pentru economia franceză – iată pe scurt bilanțul ultimelor aproape trei luni de confruntări între Palatul Élysée și stradă. Macron continuă șirul concesiilor în speranța că va pune capăt tensiunilor sociale. Soluția pentru intrarea în normalitate ar fi demisia președintelui Macron, pe care strada o cere imperativ.

Notele au fost date în cadrul emisiunii „Borza Analytica".

Video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel