Dăncilă, întâlnire la nivel înalt la Palatul Victoria

Viorica-Dăncilă-Prim-ministrul-României
Viorica-Dăncilă-Prim-ministrul-României

Succesul Bosniei şi Herţegovinei în procesul de aderare europeană contribuie la stabilitatea şi prosperitatea Balcanilor de Vest, dar şi ale Uniunii Europene în ansamblu, a declarat, joi, prim-ministrul Viorica Dăncilă, care a avut, la Palatul Victoria, o întrevedere cu premierul acestei ţări, Denis Zvizdic.

Discuţiile au vizat stadiul cooperării bilaterale, perspectivele primirii anul acesta de către Bosnia şi Herţegovina a statutului de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, politica regională.

"Continuarea procesului de extindere a UE cu partenerii din Balcanii de Vest reprezintă o prioritate a Preşedinţiei României la Consiliul UE, deoarece suntem convinşi că această politică de succes a Uniunii este singura care poate garanta edificarea unei regiuni prospere şi sigure care să contribuie la dezvoltarea şi consolidarea proiectului european. Ne dorim ca toată regiunea să înregistreze progrese pe baza principiului meritelor proprii şi îndeplinirii criteriilor de aderare. Abordarea noastră vizează materializarea obiectivelor stabilite prin concluziile Consiliului din iunie 2018 când a fost reafirmat angajamentul UE în ceea ce priveşte politica de extindere", a afirmat Viorica Dăncilă, în cadrul declaraţiilor comune de presă susţinute cu Denis Zvizdic.

Ea a reafirmat hotărârea României, inclusiv din postura de Preşedinţie a Consiliului UE, de a sprijini în continuare o decizie pozitivă în ceea ce priveşte obiectivul Bosniei şi Herţegovina de a obţine statutul de stat candidat la aderarea la UE.

Prim-ministrul român a adăugat că a reiterat omologului său faptul că autorităţile de la Bucureşti rămân angajate în a oferi orice fel de asistenţă politică sau tehnică necesară în vederea intensificării dialogului cu instituţiile europene.

"L-am asigurat pe colegul meu din Bosnia şi Herţegovina că succesul ţării sale contribuie, din punctul nostru de vedere, la stabilitatea şi prosperitatea Balcanilor de Vest, dar şi ale Uniunii Europene în ansamblul ei", a spus Dăncilă.

Intensificarea relaţiilor economice între cele două state

Potrivit acesteia, cele două părţi au constatat o îmbunătăţire "semnificativă" a schimburilor comerciale bilaterale înregistrate în ultimii ani, dar şi faptul că există destul potenţial pentru intensificarea relaţiilor economice între cele două state.

"Am convenit asupra necesităţii de a promova mai bine oportunităţile oferite de economiile noastre mediului de afaceri din ambele ţări. Am fost de acord în special asupra intensificării colaborării bilaterale în domeniile energie, afaceri interne, securitate socială, turism, protecţia mediului, educaţie şi cultură. Am discutat în context despre securitatea energetică a regiunii noastre, care este de o importanţă capitală pentru stabilitatea şi prosperitatea Europei de Sud-Est. Am analizat împreună cadrul juridic bilateral şi acordurile aflate în diferite faze de negociere, exprimând speranţa că acestea vor fi semnate cât mai curând la nivel ministerial şi îmi exprim încrederea că încheierea lor ar sprijini fundamental obiectivul comun de consolidare a cooperării bilaterale", a completat premierul român.

Viorica Dăncilă a precizat că discuţiile au vizat şi cooperarea educaţională, culturală şi ştiinţifică

"Am invitat funcţionarii publici din Bosnia şi Herţegovina, precum şi studenţii să profite din plin de oportunităţile de formare oferite de instituţiile şi universităţile noastre, recunoscând existenţa mai multor iniţiative şi programe ale UE în aceste domenii", a spus ea.

Pe agenda discuţiilor s-a aflat şi politica regională. "Am fost de acord că statele membre ale UE, instituţiile europene şi aliaţii strategici trebuie să fie cu totul conştienţi că stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest constituie o prioritate şi un obiectiv comun şi că ameninţările la adresa securităţii ţărilor din Balcanii de Vest necesită eforturi conjugate. România participă astfel direct la securitatea şi stabilitatea Bosniei şi Herţegovinei prin prezenţa militarilor români în cadrul operaţiunii EUFOR Althea, cu rezultate pozitive în ceea ce priveşte creşterea gradului de siguranţă al ţării şi instruirea forţelor armate ale Bosniei şi Herţegovinei", a mai declarat Dăncilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel