Dăncilă despre adoptarea bugetului! Pilonii principali - sănătate, educaţie, investiţii

Guvern
Guvern

Guvernul va adopta în şedinţa de vineri bugetul de stat pe acest an, a anunţat, la începutul reuniunii, premierul Viorica Dăncilă. Pilonii principali - sănătate, educaţie, investiţii.

"Astăzi adoptăm proiectul de buget pentru anul 2019. Acesta a fost dezbătut de toate părţile relevante, iar pilonii principali sunt sănătate, educaţie, investiţii publice", a declarat Dăncilă în cadrul ședinței de Guvern.

”Continuăm creștrea punctului de pensie cu 15%, începând cu 1 septembrie 2019. Asigurăm majorarea salariului minim lunar, garantat în plată, în mod diferențiat. La 2.080 lei, față de 1.900 lei, anul trecut, la 2.350 lei, pentru persoanele cu studii superioare și minim un an vechime. La 3.000 de lei, pentru persoanele angajate în sectorul firmelor cu minimum 80% cifra de afaceri în sectorul construcțiilor”, a mai spus premierul.

Bani mai mulți la sănătate și educație

”Pe sănătate. Sănătatea este o prioritate zero pentru noi. Anul acesta, finanțarea este cu 6,1 miliarde mai mare decât sumele cheltuite anul trecut, pentru ca după majorările salariale din anul 2018, se impune și creșterea investițiilor în unitățile sanitare. 

Vom finaliza investițiile pentru reabilitare, extindere și dotarea unităților sanitare, începute în anii trecuți.

”La educație am alocat cu 47% mai mult decât anul trecut. Banii merg atât spre investiții cât și spre majorările salariale”, a mai spus premierul Viorica Dăncilă.

2019, anul investițiilor

”Așa cum am mai spus, 2019 va fi anul investițiilor. În proiectul de buget alocăm 49,65 miliarde lei, adică, 4,86% din produsul intern brut, pentru investiții. O alocare importantă este la Ministerul Transporturilor, unde fondurile sunt cu 6 miliarde lei mai mari.

Bugetele locale beneficiază anul acesta de o alocare record. Totalul sumelor care se distribuie din veniturile bugetului de stat și din subvenții, sunt de 47,9 miliarde lei. Cu 19,3% mai mari decât în 2018. Impozitul pe venit, colectat la bugetul de stat, merge în proporție de 100% la bugetele locale”, spune Viorica Dăncilă.

Primul-ministru a mai declarat în ședința de Guvern că bugetul pe 2019 este unul echilibrat și concentrat pe susținerea politicilor sociale și dezvoltare. 

Vezi și: 

Dăncilă, replică pentru Iohannis: Este regretabil. Îi solicit să...

UE, mișcări neașteptate. Coita despre România: Se strânge șurubul. Ieșim șifonați



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel