Dan Nica: Certificatele verzi în România, o prostie

dan_nica
dan_nica

Preţul la energie electrică face din România cea mai necompetitivă ţară din UE, iar introducerea certificatelor verzi a fost o prostie, acestea permiţând recuperarea investiţiilor în energia regenerabilă în numai doi ani, a spus ministrul Societăţii Informaţionale, Dan Nica.

"Proprietarul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, a venit şi ne-a spus un lucru pe care îl ştiam: Europa este necompetitivă datorită preţului la energie, iar România, la actualul preţ al energiei, este cea mai necompetitivă dintre toate ţările din UE. De ce? Din cauza şmecheriei cu certificatele verzi (...). România este singura ţară în care s-a făcut o asemenea prostie, să dai 160 euro pe megawatt când începe să bată vântul, dar în acelaşi timp se opresc toate termocentralele, ca să intre energia de la eoliene în sistem. Şi astfel s-a ajuns la o recuperare a investiţiilor în numai doi ani", a afirmat ministrul Dan Nica, într-o emisiune televizată, conform Mediafax.

Premierul Ponta şi Lakshmi Mittal s-au întâlnit, la mijlocul lunii mai, la Palatul Victoria, şi au discutat propuneri de optimizare a costurilor de producţie la ArcelorMittal Galaţi. Şeful ArcelorMittal declara atunci că aşteaptă să fie găsite soluţii sustenabile în domeniul energiei.
"Fostul Guvern Boc le-a introdus (certificatele verzi - n.r.). Dacă fiecare se uită în factura de energie electrică scrie acolo suma pe care o plăteşte pentru certificate verzi", a mai spus Nica.
Certificatele verzi "aruncă în aer populaţia şi industria"
Întrebat ce va oferi preşedintelui ArcelorMittal pentru a nu închide combinatul de la Galaţi, Nica a spus că vor fi adoptate măsurile stabilite de către Consiliul European.
 Premierul Victor Ponta a afirmat recent, după o reuniune a CE, că România îşi va balansa politica de subvenţionare a energiei regenerabile astfel încât costurile să fie suportabile atât pentru industrie, cât şi pentru populaţie.
"Săptămâna viitoare vom avea primele măsuri în privinţa certificatelor verzi, care aruncă în aer populaţia şi industria. În rubrica în care scrie certificate verzi suma trebuie să fie mai mică. Eu vă spun acum că ori facem aceste lucruri ori, economic, nu mai putem vorbi nici de locuri de muncă, nici de orice altceva, închidem tot", a adăugat Nica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel