EXCLUSIV  Marea DILEMĂ a UE! Diferența față de SUA, din Constituție. Dungaciu: ”Liderii europeni nu sunt atât de puternici pentru a reuși”

Sociologul Dan Dungaciu a dat cărțile pe față despre cele două sisteme. 

Sociologul Dan Dungaciu a explicat diferențele dintre sistemul Statelor Unite ale Americii și cel al Uniunii Europene. Dungaciu a spus că este dificil să unești oamenii în afara națiunilor, explicând că:

„Sistemul american, aproape genial după anumite valori, este că dă atâta putere și statelor mai mici, mai nesemnificative, prin mecanismul de alegere indirectă, și nu prin mecanismul de alegere directă. Revenind, aceasta este marea dilemă a Uniunii Europene. Cum faci să muți suveranitatea cu adevărat, de la Uniunea Europeană la Bruxelles", a spus sociologul Dan Dungaciu, într-un interviu DC News.

Legăturile dintre oameni, primordiale

„Știți care este diferența dintre Europa și America din punctul ăsta de vedere? În Constituția americană scrie `We, the people`. Noi, poporul american, ne dăm o Constituție. Noi zicem, ne dăm o Constituție ca să inventăm europenii. Ei, fundamental, de fiecare dată este ce vine la început. Într-o națiune, spunem că ne dăm o lege. La europeni, trebuie să dai o lege, și cam tot ce-a ajuns la vot a picat", a adăugat sociologul.

„Filosofia de bază în acest moment este că n-am găsit un mecanism ca să ridicăm nivelul de suveranitate de decizie politică de la statul național la Bruxelles. Prin federalizare, prin orice doriți. Deocamdată nu s-a găsit niciun mecanism", a continuat Dungaciu.

Federalizarea funcționează doar în națiuni, nu în afara lor

„Modelul german funcționează pentru că e Germania, pentru că e o națiune. Modelul american de federalizare funcționează pentru că e o națiune americană, modelul rusesc de federalizare funcționează că e Rusia", a explicat sociologul Dan Dungaciu.

„Așadar, federalizările funcționează în interiorul statelor naționale, nu în afara lor, că nu funcționează o federalizare care include și Germania și Franța. N-am văzut să funcționeze. N-am găsit o soluție la asta și nu-mi imaginez că liderii europeni sunt în acest moment atât de puternici pentru a reuși", a încheiat Dungaciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel