Daciana Sârbu se implică în tratarea bolnavilor de cancer

Europarlamentarul PSD, Daciana Sârbu, a cerut Comisiei Europene asigurarea unor standarde mai bune de ingrijire si tratament pentru bolnavii de cancer.

In fiecare an, 540.000 de cetateni europeni sunt diagnosticati cu forme rare de cancer, a caror rata de supravietuire este, in medie, cu 18% mai mica decat in cazul formelor mai des intalnite ale acestei maladii, a atras atentia Daciana Sârbu in cadrul unei dezbateri organizate, la initiativa sa, in Comisia de Sanatate publica a Parlamentului European, cu participarea reprezentantilor Comisiei Europene.

Eurodeputatul PSD a cerut Comisiei sa sprijine statele membre si sa dezvolte standarde minimale obligatorii, valabile la nivelul intregii Uniuni Europene, in privinta diagnosticarii si tratamentului, insistand in mesajul sau asupra inegalitatilor evidente dintre tarile UE la nivelul accesului la tratament, care determina rate mai mici de supravietuire a bolnavilor din Europa de Est. „Dintre toate formele rare de cancer, grupul cel mai mare de pacienti este afectat de cancere la cap si gat – cu 92.000 de cazuri diagnosticate in fiecare an. Peste 60% dintre acesti pacienti sunt diagnosticati cand boala e deja avansata. Se inregistreaza disparitati semnificative in ratele de supravietuire a bolnavilor intre statele UE, in functie de accesul la tratament si ingrijire.

Recunoasterea de catre Comisie a unui standard minimal paneuropean de servicii pentru bolnavii care sufera de cancer la cap si gat, si de forme rare de cancer in general, precum si asigurarea accesului acestora la centre de referinta si retele cu expertiza ultra-specializata si multidisciplinara ar reprezenta un ajutor important pentru acesti pacienti", a afirmat Daciana Sârbu in apelul sau adresat reprezentantilor Comisiei Europene.

[citeste si]

In cazul bolnavilor de cancer la cap si gat, cea mai mica rata de supravietuire se inregistreaza in Estul Europei, unde numai 27% dintre pacienti supravietuiesc dupa 5 ani; in Europa in ansamblu, ratele sunt ceva mai bune, ajungand la 40%, potrivit datelor puse la dispozitie de organizatiile pacientilor. „Aceste cifre descriu o realitate trista si in acelasi timp frustranta – exista dovezi clare ca, daca diagnosticarea se face devreme si tratamentul este adecvat, sansele de supravietuire pe termen lung cresc spre 80-90%", a subliniat eurodeputata, care este vicepresedinta a Comisiei de Sanatate publica din Parlamentul European.

Dezbaterea, organizata la initiativa sa, a urmarit sa obtina raspunsuri din partea Comisiei Europene in legatura cu actiunile pe care aceasta si le propune pentru a sprijini statele membre sa asigure masuri mai bune de preventie, diagnosticare la timp si tratament pentru bolnavii afectati de forme rare de cancer. De asemenea, reprezentantii Comisiei au fost chestionati cu privire la modul in care institutia intentioneaza sa foloseasca rezultatele unor proiecte finantate european precum RARECAREnet, RARECANCERS EUROPE, EUROCHIP (1, 2, 3), EuroCanPlatform, ENCCA si altele, pentru a dezvolta standarde minimale obligatorii la nivel european pentru bolnavii de cancere rare.

„Acum este intr-adevar momentul sa cooperam cu statele membre si sa le sprijinim in efortul de gestionare a problemei cancerelor rare", a afirmat Michael Huebel, reprezentantul Comisiei Europene la aceasta dezbatere, care a insistat la randul sau asupra disparitatilor semnificative intre statele membre si intre diferite regiuni, in privinta accesului la tratamente inovatoare. Acesta a confirmat ca anul viitor va fi initiata o actiune comuna cu statele membre, prin care vor fi sustinute – in special in cazul cancerelor rare in randul copiilor. Raspunsul Comisiei este „incurajator, dar trebuie confirmat prin fapte", subliniaza Daciana Sârbu: „Diagnosticarea timpurie si accesul egal la ingrijire si tratament de calitate trebuie sa fie asigurate la nivelul UE, daca institutiile europene isi propun cu adevarat sa faca diferenta si sa ofere o sansa reala acestor oameni", considera Daciana Sârbu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel