Daciana Sârbu scoate la lumină lucruri neștiute pentru români

Daciana Sârbu a vorbit despre un subiect foarte important cunoscut de foarte puțină lume.

"Uniunea Europeana ofera fonduri pentru crearea unor "retele de orase", prin care municipalitatile si structurile civice din acele localitati pot lucra impreuna pe o tema comuna, pe termen lung? Sau ca exista finantare disponibila pentru infratirea oraselor din tari diferite, pentru a stimula cooperarea in proiecte comune? Cunoasteti exemple de orase romanesti infratite cu alte orase europene?

Sunt informatii foarte putin cunoscute. Iar cel mai grav este ca informatiile ajung greu tocmai la autoritatile locale – cele care pot initia astfel de proiecte.

[citeste si]

In aceasta perioada, in Comisia pentru afaceri constitutionale din Parlamentul European discutam despre rezultatele programului "Europa pentru cetateni", cel responsabil cu aceste finantari. Sunt reprezentanta grupului socialist in aceasta dezbatere si am cerut, in discutiile din aceasta saptamana, ca programul sa devina mai abordabil, mai deschis, sa fie mai bine promovat pentru a-si atinge cu adevarat scopul si pentru a fi mai ușor de accesat de catre cetateni, autoritati locale si societatea civila. Cred ca multe orase din Romania pot beneficia de aceasta sansa, pot coopera cu parteneri din alte tari pentru a descoperi bune practici, pentru a invata din experientele altora, pentru a se inspira la multe capitole, de la administratie la promovare turistica, de la actiuni sociale la idei de evenimente culturale. In 2013, de exemplu, au fost selectate 74 de proiecte de infratire a oraselor la nivel UE, dintre care doar 7 au fost depuse de localitati din Romania", a spus Daciana Sârbu.

Am cerut si alocari bugetare mai consistente in viitor, pentru ca acest program sa poata fi exploatat la potentialul sau maxim.

Cuvantul de ordine in acest moment in Uniunea Europeana este EXIT, din cauza referendumului din Marea Britanie. Ne temem de destramarea Uniunii si asteptam un vot crucial al carui rezultat ar putea fi tocmai declansarea acestui proces. Mai mult ca oricand, in aceasta perioada, trebuie sa ne gandim cum sa aducem Europa mai aproape de cetateni, cum sa pastram si sa intarim proiectul european in care credem si care ne aduce atatea beneficii.

Se vorbeste mult despre nevoia de a le explica oamenilor ce este proiectul european si de ce conteaza ca el sa se dezvolte – dar ce face UE pentru a crea cu adevarat acest sentiment de apartenenta? Infratirea unui oras din Romania cu unul din Olanda, Slovacia, Irlanda sau Germania inseamna, pentru cetatenii acelui oras, sansa de a afla cum gandesc, cum muncesc, ce invata si ce-i preocupa pe oamenii ca ei care traiesc in alta zona a Europei. Inseamna sansa de a intelege Europa foarte direct si foarte simplu", a mai notat Daciana Sârbu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel