Daciana Sârbu și Ioan Mircea Pașcu apel pentru transparență la Barnevernet

Claudia Țapardel
Claudia Țapardel

Europarlamentarii PSD Daciana Sârbu și Ioan Mircea Pașcu solicită susținerea Comisarului european pentru Justiție pentru mai multă transparență a deciziilor Barnevernet din Norvegia. 

"Recent, cazurile de preluare a copiilor de către serviciile sociale din Norvegia, au dus la îngrijorări în rândul opiniei publice din România și nu numai. E nevoie ca mecanismele de protecție a copiilor să fie echilibrate iar instituțiile europene pot contribui în acest sens, pentru a se asigura că în Norvegia protejarea copiilor (inclusiv ai cetățenilor UE) se face într-un mod ce garantează cu adevărat bunăstarea acestora și că nu sunt înregistrate abuzuri", subliniază eurodeputatii PSD Daciana Sârbu si Ioan Mircea Pașcu, într-o scrisoare adresată comisarului european pentru Justiție, Věra Jourová, pornind de la cazul Bodnariu.

"Eurodeputații punctează că drepturile cetățenilor UE care locuiesc în Norvegia trebuie respectate iar abuzurile de orice fel împotriva copiilor trebuie prevenite, printr-o intervenție urgentă care să urmărească respectarea următoarelor principii:

- Separarea copiilor de familii ar trebui să fie ultima soluție la care se recurge și nu o măsura automată, ea generând suferința pentru copii și traume pe termen lung. O astfel de metodă ar trebui aplicată sub supravegherea unei instanțe independente și imparțiale, capabile să evalueze dacă masurile luate sunt legale, proporționale și bine fundamentate.

- Violența împotriva copiilor trebuie prevenită, oprită și pedepsită, însă doar pe baza unor dovezi clare și indubitabile (rapoarte medicale, informații confirmate etc) și nu pe baza unor presupuneri. 

- Ca parte a Zonei Economice Europene, Norvegia trebuie să asigure transparență în privința acțiunilor Serviciului pentru Protecția Copilului atunci când sunt implicați cetățeni ai UE. Lipsa de transparență conduce la imposibilitatea unei apărări adecvate", arată cei doi europarlamentari, într-un comunicat de presă. 

"Experiență profund traumatizantă"

"Avem convingerea că violența împotriva copiilor este inacceptabila iar societățile noastre trebuie să facă mult mai mult pentru a opri acest fenomen și a convinge părinții că nu este o metodă de disciplinare. În același timp, considerăm că separarea copiilor de familiile lor, îndeosebi la vârste foarte mici, este o experiență profund traumatizantă și poate avea consecințe dramatice asupra dezvoltării lor", arată europarlamentarii PSD în apelul lor.

Măsura extremă a generat o altă traumă

"A acționa în sprijinul unui principiu nu trebuie să conducă autoritățile la acțiuni care să afecteze grav alte principii. In cazul Bodnariu, o măsura extremă, menită să protejeze copiii de presupuse manifestări de violență, a dus la generarea altei traume, care poate avea efecte negative comparabile. Pentru a preveni astfel de situații, trebuie create mecanisme mai echilibrate. Instituțiile UE, cu ajutorul și implicarea dvs., pot contribui în acest sens, din moment ce regulile și posibilele abuzuri pot afecta cetățeni ai UE și familiile lor", atrag atenția europarlamentarii în scrisoarea către comisarul Jourová.

Daciana Sârbu este vicepreședinta Comisiei de Sănătate Publică, iar Ioan Mircea Pașcu este vicepreședinte al Parlamentului European.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel