Daciana Sârbu, apel de URGENȚĂ: Este o problemă majoră

Daciana Sârbu cere Comisiei Europene reguli pentru protejarea populației de substanțele periculoase.

"Există în jurul nostru o serie de substanțe potențial periculoase, ce pot afecta echilibrul hormonal al organismului, generând riscuri serioase pentru sănătate. Acestea — numite perturbatori endocrini — se găsesc într-un număr mare de produse precum ambalajele alimentelor, detergenți, jucării, produse de igiena personala si ar trebui identificate, clasificate si reglementate de urgenta, a afirmat Daciana Sârbu in cadrul unei dezbateri ce a avut loc in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, la care a participat si comisarul european pentru Sănătate. Evaluarea corecta a impactului asupra sanatatii trebuie sa primeze si nu efectele asupra economiei, a subliniat eurodeputata.

Singurele criterii pentru stabilirea proprietatilor care afectează sistemul endocrin trebuie sa fie cele care țin de sănătate, considera Daciana Sârbu.

[citeste si]

'Criteriile de clasificare a acestor substanțe trebuie sa se bazeze pe dovezi științifice, nu pe motivații economice. Când a trebuit sa stabilească aceste criterii, Comisia s-a grăbit si a evaluat doar costurile si beneficiile socio-economice, in loc sa se preocupe in primul rând de impactul asupra sănătății', a atras atenția eurodeputata PSD in plenul PE.

Nu discutam despre o problema minora cu impact neglijabil. Vorbim despre o problema majora de sănătate publica, pe care trebuie sa o soluționăm urgent. Nu vad din partea Comisiei semnalul ca înțelege aceasta nevoie de a acționa rapid! Dimpotrivă, mai întâi a amânat timp de un an luarea unei decizii, apoi si-a stabilit prioritățile in mod greșit', a afirmat deputata europeana, care este si vicepreședinta a Comisiei de Sănătate a PE.

Potrivit unei directive din 2012, Comisia avea obligația de a stabili criterii pe baza cărora sa fie clasificate si reglementate aceste substanțe. Însa publicarea acestor criterii a fost amânata. Recent, Suedia a acționat in justiție Comisia Europeana pentru aceste întârzieri, având câștig de cauza în instanța.

În februarie 2015, Daciana Sârbu a fost unul dintre autorii unei interpelări la adresa Comisiei Europene pe tema perturbatorilor endocrini, sesizând nerespectarea obligației legale de adoptare a acestor criterii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel