Dacian Cioloş, anunț de ultimă oră despre economia țării

Creşterea economică din acest an este una sustenabilă, în primul semestru al anului 2016 ea fiind de 5,2%, a declarat luni premierul Dacian Cioloş , în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului. 

'Creşterea economică înregistrată în acest an este una sustenabilă, pentru că este bazată atât pe consum, cât şi pe investiţii. Spre deosebire de anii trecuţi, creşterea economică în acest an este fructul contribuţiei tuturor sectoarelor economiei, cu ponderea diferită, cu pondere mai mare pentru consum, dar practic toate sectoarele economiei contribuie la această creştere economică. (...) Avem o creştere economică bună, dar nu cred că acesta este un motiv triumfalist. Cred că mai important decât creşterea pe care o înregistrăm în acest an este să putem demonstra că ne-am înscris pe un trend ascendent, pe o soluţie pozitivă a creşterii economice în timp. Astfel, în semestrul întâi al anului 2016 creşterea economică a fost de 5,2%. Creşterea estimată pe acest an, ţinând cont de rezultatele pe primul trimestru, cu luarea în considerare a incertitudinilor externe, este de 4,8% faţă de prognoza iniţială pe care am construit şi bugetul - 4,2%. În al doilea trimestru al acestui an PIB-ul real a crescut chiar cu 6% comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut', a detaliat şeful Executivului.

Din punctul de vedere al Guvernului, a subliniat Cioloş, este o creştere economică sustenabilă, dar, pentru ca aceasta să rămână sustenabilă are nevoie în continuare de reforme structurale şi încurajarea investiţiilor.

'Această creştere economică se reflectă şi prin mai multe locuri de muncă şi un nivel de salarizare mai bun. Astfel, numărul de salariaţi din România a crescut în acest prim semestru. La sfârşitul lunii iulie aveam 152.000 de salariaţi mai mulţi, din care 140.000 în sectorul privat şi 12.000 în sectorul public. Din cele 140.000 de locuri noi de muncă create în sectorul privat, circa 100 de mii au fost create în zona serviciilor, iar restul de circa 40.000 în zona productivă. Vedem o continuare a tendinţei de scădere a şomajului la 6,3% în acest prim semestru, faţă de 6,8% în primul semestru al anului trecut. Însă şi aici trebuie să subliniem că, în ciuda acestei scăderi generale a şomajului, şomajul rămâne ridicat: în jur de 20 - 21% pentru tineri, pentru cei care caută un prim loc de muncă şi aici cred că trebuie să ne concentrăm atenţia în perioada care vine, în anii care vin, pentru a stimula crearea de locuri de muncă şi pentru cei care intră pentru prima dată în câmpul muncii. Creşterea economică are un impact pozitiv şi asupra nivelului de salarizare. Salariul mediu net la nivelul economiei a crescut cu 12% în iulie 2016, faţă de aceeaşi perioadă în 2015, cu o creştere mai mare în sectorul IT, în industria alimentară şi în industria textilă', a spus premierul.

Turismul a crescut cu 20%

El a insistat pentru crearea de mai multe locuri de muncă pentru că, în felul acesta, se poate valorifica în mod pozitiv această creştere economică cu impact pozitiv atât asupra creşterii nivelului de trai, dar şi asupra nivelului pensiilor şi a capacităţii de a susţine financiar pensiile.

'Pentru că acolo unde avem pensii contributive avem şi un sistem de pensii durabile. O exacerbare a pensiilor speciale, care ies în afara sistemului contributiv, riscă să pună în pericol sistemul de pensii, cu atât mai mult cu cât nu avem o creare şi de locuri de muncă. Dorim să regândim şi sistemul de asistenţă socială pentru a reaşeza ponderea majoritară de la beneficii financiare, ce încurajează marginalizarea în societate prin asistenţă socială spre servicii sociale care să încurajeze incluziunea şi crearea de noi locuri de muncă. Ideea este de a folosit instrumentele de asistenţă socială pentru a-i încuraja pe cei care sunt asistaţi social să se integreze în societate şi în câmpul muncii', a adăugat Dacian Cioloş.

Din datele enunţate de premier, turismul a crescut în acest an cu 20%, iar în semestrul I din 2016 numărul de locuinţe care au fost date în folosinţă a crescut cu 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

'Chiar dacă bugetul pentru anul 2016 a fost unul cu o marjă de manevră limitată, ne-am dat ca obiectiv o gestionare înţeleaptă a acestuia, pentru a asigura un bun echilibru, o bună balanţă între cheltuieli şi venituri', a subliniat şeful Guvernului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel