Dacian Cioloș pune la punct Parlamentul. Avertisment clar pentru PREFECȚI

Premierul Dacian Cioloș a vorbit în Parlament despre schimbarea prefecților la "Ora premierului". 

"Numirea și eliberarea din funcție a prefecților, responsabilitatea EXCLUSIVĂ a Guvernului"

Dacian Cioloș a precizat că a stat să se gândească dacă să meargă în Parlament când a văzut tema: schimbarea prefecților. Premierul a subliniat că nu vede "cum criteriile în desemnarea prefecților intră în categoria problemelor de interes major". Mai mult, el a continuat prin a preciza că  "numirea și eliberarea din funcție a prefecților sunt de competența exclusivă a Guvernului", dar și că "nu înțeleg să detaliez rezultatele analizei efectuate, care care în sfera prerogativelor executive". 

Premierul a precizat că au fost schimbați nouă prefecți, care fuseseră numiți temporar, și acest lucru cade în sfera prerogativelor executive, prefecții fiind reprezentanții Guvernului în teritoriu. 

Legislația, deturnată de modificări

Dacian Cioloș susține că o problemă pe care o consideră majoră pentru care trebuia să vină astăzi în fața Parlamentului este situația înalților funcționari publici, din care fac parte funcțiile de prefect sau subprefect. Premierul a constatat că "avem de-a face cu o legislație al cărei spirit a fost deturnat prin numeroase modificări", precizând câ înalții funcționari publici ar fi trebuit să reprezinte resursa umană de calitate. Dacian Cioloș a mai spus că analizează să caute cea mai bună soluție pentru a reveni la "spiritul reglementărilor inițiale, dacă nu să le îmbunătățim". 

Prefecți numiți politic

Premierul nu a evitat subiectul pentru care a fost chemat în Parlament și a spus că prefecții schimbați nu au performat sau nu au reușit să susțină politica Guvernului sau echidistanța politică. 

Referinduse la sistemul de numire a prefecților, Dacian Cioloș a spus că a permis "aproape numirea sistematică a oamenilor cu simpatii politice sau chiar membri de partid". El a adăugat că problemele apar când simpatiile afectează calitatea activității și imparțialitatea de care prefectul ar trebui să dea dovadă. 

Dacian Cioloș a avertizat că inclusiv prefecții "numiți recent pot fi schimbați dacă nu performează". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel