Dacian Cioloș, primele declarații după dezbaterea bugetului cu societatea civilă- LIVE TEXT

Premierul Dacian Cioloş susține, miercuri, la ora 18:00, o conferinţă de presă împreună cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, şi ministrul Finanţelor, Anca Dana Dragu, la Palatul Victoria, a anunțat Biroul de presă al Guvernului.

Iată principalele declarații ale premierului Dacian Cioloș: 

- Am insistat pe nevoia de a dezvolta mai mult relațiile de cooperare economică. România are un potențial de investiții ce poate fi valorificat. În primăvară a avut loc o vizită a unui grup de oameni de afaceri din Marea Britanie. Am convenit cu David Cameron să continuăm în această direcție și în cadrul preocupările pe care guvernul le are de a lucra pe o viziune de dezvoltare economică pe termen lung să dăm elemente mai concrete și investitorilor britanici de ce s-ar putea face în România.

- În partea doua, am discutat despre propunerile pe care Marea Britanie le are pentru a îmbunătăți activitatea în cadrul UE și pentru a duce astfel la o abordare pozitivă din partea Marii Britanii privind rămânerea în UE. În mare, propunerile făcute de Marea Britanie pot fi susținute de România cu excepția chestiunii privind drepturile muncitorilor în UE, libera circulație a lucrărilor, a angajaților.

- Am trecut în revistă și punctele care urmează să fie discutate săptămâna viitoare la Consiliul European. În mare, avem poziții similare în ceea ce privește migrația, cât și în ceea ce privește politica privind relația cu Rusia.

- Bugetul pe 2016 a fost adoptat în Guvern și trimis la Parlament. Aici vreau să reamintesc că această construcție bugetară s-a derulat sub un set de constrângeri care au fost impuse de legislația adoptată de Parlament în anul 2015, care a dus la majorarea cheltuielilor bugetare cu circa cu 12,6 miliarde de lei. 

- Au existat tot felul de opinii legat de modul cum Guvernul ar fi trebuit să abordeze sau nu această legislație, aceste decizii, care au un impact bugetar semnificat, opinii cum că Guvernul a fost timorat sau a dat dovadă de lașitate când nu a respins anumite propuneri prin ordonanță de urgență. Am spus la instalarea acestui Guvern că în respectul echilibrului puterilor în stat, Guvernul a decis să respecte această legislația adoptată de Parlament și să dăm dovadă de curaj asumându-ne înțelepciunea de a căuta soluții pentru a putea aplica acest buget, chiar dacă a trebuit să ne construim bugetul în aceste constrângeri. 

- În ceea ce privește deficitul bugetar pe termen mediu sau MTO, Guvernul este hotărât să creeze premisele pentru o realiniere a deficitului structural la aceste ținte, astfel încât pe termen mediu să ne încadrăm în limitele agreate de 1% deficit structural. 

- Implementarea bugetului se bazează pe câteva principii la care vrem să ținem. În primul rând, prioritizarea. Vrem să concentrăm resursele pe un număr limitat de proiecte. (...) Al doilea obiectiv este transparentizarea, avem intenția să publicăm contractele de achiziții publice, cheltuielile efectuate de fiecare minister. (...) Eficiența în utilizarea resurselor este o altă prioritate. (...) Al patrulea principiu este prudența. (...) Un al cincilea principiu, predictibilitatea, continuăm investiții care au fost începute pentru a stimula investițiile. 

Premierul a mai precizat domeniile prioritare în bugetul pe 2016 sunt sănătatea, educația și cercetarea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel