Ultimii ani au venit cu multe provocări, de la pandemie la un război în Europa şi până la schimbări climatice profunde. Iată cuvintele pe care nu ai voie să nu le ştii în 2023.
Hidrogenul este un gaz incolor care arde în mod ecologic, producând doar vapori de apă. Deşi este cel mai răspândit element din Univers, este greu de găsit pe Pământ în formă pură. Iar pentru fabricarea hidrogenului pur, unele metode sunt mai murdare decât altele, astfel că sunt folosite diverse coduri de culori pentru a identifica modul în care a fost produs.
Hidrogenul verde este produs folosind energie regenerabilă pentru a separa hidrogenul şi oxigenul prin electroliză. Europa promovează uzul acestui compus, în timp ce regiuni din Australia şi India speră să devină exportatori de hidrogen verde. În antiteză totală, producerea hidrogenului maro sau negru implică arderea de cărbuni sau lignit, lucru care eliberează cantităţi mari de dioxid de carbon în atmosferă. Este o modalitate ieftină, evident, dar extrem de dăunătoare pentru climă.
Hidrogenul gri este produs din gaz natural, în cadrul unui proces care implică eliberarea dioxidului de carbon în atmosferă. Hidrogenul albastru este sintetizat tot din gaze naturale, dar dioxidul de carbon rezultat este capturat şi stocat în subteran. În teorie, poate fi considerat aproape hidrogen verde, atât timp cât eventualele scurgeri sunt monitorizate şi controlate.
Realitatea virtuală este asemănătoare cu o legătură la ochi digitală. Blochează lumea reală şi te aruncă într-o realitate generată pe computer, una alternativă. Realitatea augmentată, în schimb, combină elemente generate pe computer cu propria-ţi viziune despre lumea reală. Realitatea mixtă merge şi mai departe şi permite elementelor reale să interacţioneze cu cele reale.
Spre exemplu, ai putea juca tenis de masă cu palete reale, dar cu o minge generată pe calculator.
Ar putea Rusia să folosească astfel de arme în Ucraina? Au rază de acţiune mai scurtă decât rachetele folosite şi ar putea fi folosite dacă Ucraina recuperează peninsula Crimea de sub controlul rusesc, scrie The Economist. Există, însă, şi un aspect care l-ar putea descuraja pe Vladimir Putin să le folosească. O astfel de rachetă ar putea neutraliza doar câteva tancuri. Ca avertisment, însă, Putin ar putea detona o astfel de bombă nucleară tactică deasupra Mării Negre. Se deschide însă riscul ca Rusia să fie abandonată complet, inclusiv de China, dar şi ca Occidentul să aibă un răspuns pe măsură.
Un conflict îngheţat este o confruntare militară în care lupta a încetat, dar în care nu a existat neapărat un deznodământ al conflictului, nu există o pace încheiată, aşa că există riscul ca ostilităţile să înceapă din nou. Vladimir Putin a creat mai multe conflicte îngheţate pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, ca modalitate de destabilizare a ţărilor vecine. Astfel de conflicte pot dura câteva decenii, cum e cazul Osetiei de Sud şi a Abhaziei.
Gazul natural este livrat, în mod normal, prin intermediul gazoductelor, deoarece, spre deosebire de petrol, este dificil de încărcat şi descărcat de pe vase. Asta face ca pieţele de gaz natural să fie mai puţin maleabile decât cele de petrol, pentru că este nevoie de construcţia unei conducte între vânzător şi cumpărător. Dar gazul natural lichefiat schimbă această ecuaţie. Răcirea gazului natural până la -162 grade Celsius îl transformă în lichid şi îi reduce volumul de 600 de ori, motiv pentru care poate fi transportat pe distanţe lungi în cisterne speciale, răcite criogenic.
Astfel, este permis comerţul cu gaz natural, lucru extrem de util ţărilor europene care vor să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu