Motivare ÎCCJ în dosarul Klaus Iohannis-ANI: Președintele a acționat pentru un interes social

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat, miercuri,  motivarea prin care președintele Klaus Iohannis a câștigat procesul cu ANI în dosarul de incompatibilitate.

Klaus Iohannis, în calitate de primar al Sibiului şi de reprezentant în AGA a SC "Apă Canal" SA Sibiu, a acţionat pentru un interes social şi nu unul personal, se arată în motivarea deciziei prin care actualul preşedinte al României a câştigat procesul cu ANI.

"Intimatul-reclamant (...) a acţionat pentru un interes social şi nu unul personal şi pentru realizarea unui obiectiv regional ce corespunde scopului urmărit prin reorganizarea societăţii şi care depăşeşte sfera de interes local a unităţii administrativ teritoriale pe care o reprezintă", arată judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în motivarea deciziei de anulare a raportului Agenţiei Naţionale de Integritate în cazul lui Klaus Iohannis.

Citește și: KLAUS IOHANNIS - INCOMPATIBILITATE. ICCJ a admis în principiu recursul ANI. Primul termen pe 14 IANUARIE

Astfel, magistraţii subliniază că, dincolo de particularităţile oricărei situaţii de fapt "nu se poate afirma de plano" că funcţia de primar este incompatibilă cu funcţia de reprezentant legal al unităţii administrativ teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional.

"Având în vedere faptul că incompatibilitatea în cauză este generată exclusiv de cumularea calităţii de primar cu cea de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în Adunările Generale ale societăţilor comerciale de interes local, iar în speţă nu s-a demonstrat că intimatul-reclamant (Klaus Iohannis - n.red.) a deţinut această din urmă calitate, criticile recurentei pârâte (ANI - n.red.) pe acest aspect apar nefondate", conform motivării instanţei supreme.

De asemenea, judecătorii de la ICCJ nu au ignorat nici "caracterul permisiv" al prevederilor legale, prin care se dispune că, în Adunarea Generală a Acţionarilor, "acţionarii persoanelor juridice pot fi reprezentate prin reprezentanţii lor legali care, la rândul lor, pot da altor persoane împuternicirea pentru respectiva adunare generală".

Citește și: Decizie finală a ÎCCJ în dosarul Klaus Iohannis cu ANI. Precedent pentru sute de primari

"Prin includerea cuvântului 'pot' legiuitorul lasă la latitudinea subiectelor de drept să facă sau să nu facă anumite acţiuni, ceea ce înseamnă că intimatul-reclamant în calitate de primar al Municipiului Sibiu avea posibilitatea să accepte sau s- refuze mandatul de reprezentare a Unităţii Administrativ teritoriale în Adunarea Generală a Acţionarilor societăţii SC 'Pieţe Sibiu' SA sau participarea la Adunarea Generală a Acţionarilor în situaţia în care a fost desemnat", conform motivării instanţei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, formulat de Agenţia Naţională de Integritate după ce Curtea de Apel Alba-Iulia i-a dat dreptate fostului primar al municipiului Sibiu şi a dispus anularea deciziei ANI.

Decizia instanţei supreme, prin care s-a stabilit că Iohannis nu a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat Primăria Sibiu în Adunările Generale ale Acţionarilor de la societăţile Apă Canal şi Pieţe, este definitivă.

În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Preşedintele Klaus Iohannis a câştigat pe 21 ianuarie procesul împotriva ANI. Curtea supremă a respins recursul Agenţiei Naţionale de Integritate, stabilind astfel că Iohannis nu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada cât a fost primar al Sibiului.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, formulat de Agenţia Naţională de Integritate după ce Curtea de Apel Alba-Iulia i-a dat dreptate fostului primar al municipiului Sibiu şi a dispus anularea deciziei ANI.

CCR: Articolul de lege prin care aleșii sunt considerați incompatibili este constituțional

Pe de altă parte, Curtea Constituţională a decis, în 16 decembrie 2014, că articolul în baza căruia Klaus Iohannis şi alţi aleşi locali au fost declaraţi incompatibili este constituţional.

"Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu (...) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional", prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 în baza căruia inspectorii de integritate au constatat că actualul preşedinte este în stare de incompatibilitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel