Cursul valutar tinde să se aprecieze. Explicația guvernatorului Mugur Isărescu

Isărescu
Isărescu

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu a explicat la audierile din Comisiile pentru Buget din Camera Deputaţilor şi Senat de ce tinde să se aprecieze cursul valutar. 

Cursul valutar tinde să se aprecieze, iar una dintre cauze ar putea fi vânzarea de valută de către traderii care cumpără cereale din România, a afirmat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la audierile din Comisiile pentru Buget din Camera Deputaţilor şi Senat.

"Nu facem prognoze de curs şi nu comentăm foarte mult piaţa valutară, dar descurajăm, să-i spunem, ştirile acestea care vorbesc despre o explozie a cursului şi aşa mai departe. Pot să vă spun atât, că în prezent, probabil şi datorită vânzărilor de valută pe care le fac engros-iştii, traderii, care cumpără cereale din România, cursul tinde să se aprecieze şi este maximumul de informaţie pe care pot să vi-l dau. De ce? Pentru că nu ne interesează nici aprecierea cursului atâta vreme cât avem un deficit mare al balanţei comerciale. Importăm mult mai mult decât exportăm", a declarat Mugur Isărescu.

El a menţionat că jocul BNR în privinţa cursului de schimb trebuie să fie foarte inteligent pentru că apreciere a cursului ar putea duce la agravarea deficitelor externe şi va produce ulterior mai mult rău decât bine.

Leul s-a apreciat în fața Euro

Moneda naţională s-a întărit în raport cu euro şi se tranzacţionează în prezent la 4,7352 lei pentru un euro, după ce a atins pe 25 ianuarie valoarea de 4,7648.

Mugur Isărescu a mai spus că anul trecut inflaţia a ajuns la 5%, dar spre finalul anului a coborât la 3,5-3,4%. Guvernatorul BNR a afirmat că în prezent România are ce mai ridicat nivel al inflaţiei din UE, dar până la finalul anului pe primul loc va ajunge Ungaria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel