Curs euro, ROBOR. BNR, motivele din spatele creșterilor

BNR a anunțat marți un curs record de 4,6551 lei/ euro. Dan Suciu, purtărorul de cuvânt al BNR, a explicat motivele din spatele creșterii monedei EURO și ale ROBOR-ului. 

"Avem o anumită evoluție pe ROBOR, o știm cu toții, dar comparațiile cu ROBOR-ul, noi le facem numai de scurtă durată. În 2014, nivelul ROBOR-ului la 3 luni era mai mare ca acum.

Sunt 2 puncte de bază pentru referința la 3 luni. ROBOR-ul are referință la 3 luni, asta contează acum pentru toate creditele, dar sunt și la 6 luni și ROBOR-ul oricum se măsoară și pe alte referințe, toate sunt în scădere și poate nu e întâmplător că am avut o depreciere a leului. 
Guvernatorul a atras atenția mai demult că nu poți să ai stabilitate pe curs, stabilitate pe dobânzi și rezervă valutară intactă. Toate trei aceste elemente nu merg împreună. Cel puțin una din aceste trebuie să varieze.

E mai degrabă o exprimare a cursului legată de deficitul comercial care este unul serios, 1 miliard de euro, care este deficit comercial și acel deficit trebuie să se regăsească cumva și cum atfel decât prin depreciere.", a spus Suciu la Realitatea TV.

Întrebat dacă suntem pe un trend de îngrijorare, purtătorul de cuvânt al BNR a explicat: "Leul testează un nou reper, el a stat aproape 2 ani la reperul 4,5. De aceea sunt fluctuații multe în piață, la fel ca și noul reper. Sunt mai mulți factori, unul este deficitul comercial cum spuneam și atunci când ai un import mai mic decât exportul este o depreciere a monedei, îți reglează exporturile și atunci există o reglare naturală cu costuri.

Alt motiv este presiunea cu creșterile de prețuri, dobânzile urmăresc raportul de inflație, nu aș spune că sunt așa de dramatice creșterile, dar este evidentă o presiune inflaționistă."

Banca Naţională a cotat astăzi moneda europeană la 4.6551 lei, iar leu a fost la cea mai scăzută cotaţie din istorie în faţa euro.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel