CURS BNR. LEUL s-a PRĂBUȘIT! EURO, la un MAXIM ISTORIC. Analist economic: Dacă nu intervenea BNR, Euro sărea de 4,8 lei

EURO a ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie, astăzi. 

Euro a atins nivelul maxim istoric de 4,7834 lei. Anteriorul nivel maxim fusese atins în 21 noiembrie 2019, de 4,7808 lei. Miercuri, euro a fost cotat la 4,7789 lei, în scădere uşoară față de cotația din ziua precedentă, de 4,7800 lei.

Dolarul american a atins şi el un nou nivel record în raport cu moneda națională, crescând de la 4,4241 lei, la 4,4307 lei.

Preţul gramului de aur a stagnat la 229 lei, în timp ce francul elveţian a ajuns la un nivel de 4,5 lei, cel mai ridicat din ianuarie 2015 încoace. Maximul istoric pentru francul elveţian a fost de 4,5817 lei.


Analistul economic Dragoş Cabat pune evoluţia slabă a leului leului pe seama instabilităţii politice.

Sunt certuri în Parlament, a fost şi o declaraţie oarecum ciudată a ministrului de Finanţe că pensiile trebuiau mărite de la 1 ianuarie. Sigur, sunt declaraţii politice având în vedere că suntem într-un an electoral, dar, una peste alta, toate acestea spun că este o zonă de instabilitate. Şi la nivel internaţional, cu China şi coronavirusul – toată lumea este speriată –, şi intern. Iar în situaţiile acestea, monedele mai vulnerabile, din ţări unde dezechilibrele macroeconomice există clar în sistem, sunt atacate. Leul nu beneficiază de atenţie chiar aşa mare din partea investitorilor internaţionali. În caz contrar, ar fi fost atacat şi mai puternic”, spune analistul, conform Mediafax. 

Euro ar fi depășit 4,8, dacă nu intervenea BNR

Cabat a adaugat că dacă nu ar fi intervenit Banca Naţională în ultima lună pentru a reversa tendinţa de depreciere a leului, euro ar fi ajuns la un nivel de 4,8 – 4,85 lei.

”BNR a intervenit, a stopat şi chiar inversat trendul, dar acum acesta se reia, pe măsură ce incertitudinile politice interne şi internaţionale continuă. BNR nu o să mai intervină până nu vom avea fie un guvern acceptat, fie picat. Probabil că săptămâna aceasta, dacă nu se întâmplă vreo depreciere prea puternică a leului, Banca Naţională va aștepta, pentru a interveni uşor săptămâna viitoare după ce se clarifică situaţia politică”, consideră Dragoş Cabat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel