Dacă până acum câțiva ani era cunoscut mai ales pentru capacitatea sa de încălzire și dezghețare, datorită funcției grill, astăzi multe bloguri de gătit explică cum să-l folosești și pentru gătit. Diferite tipuri de legume, de fapt, sunt excelente dacă sunt gătite la cuptorul cu microunde: ușoare și rapide, nu își pierd nutrienții și rămân crocante.
Cuptorul cu microunde a fost descoperit de Percy Spencer care, în timp ce testa magnetronul format din tuburi de vid de mare putere în interiorul radarelor, și-a dat seama că gustarea lui de ciocolată începea să se topească.
Inginer la Departamentul de Apărare al Statelor Unite pentru compania Raytheon, confruntat cu încălzirea gustării, a început să studieze fenomenul. Mai întâi a adus boabe de porumb aproape de magnetron care s-au transformat imediat în floricele de porumb, apoi a încercat un ou, care a explodat în fața unui coleg de-al său, potrivit Zazoom.
Prin urmare, la 8 octombrie 1945, el a depus primul brevet pentru un cuptor cu microunde, numit Radarange. Primul prototip a fost scos pe piață doi ani mai târziu, rezultatul a fost însă un eșec imens. Abia spre sfârșitul anilor 1960 cuptorul cu microunde s-a răspândit în toată lumea și nu mai exista o bucătărie care să nu-l includă.
Din toate acestea, însă, Percy Spencer a câștigat doar doi dolari pentru descoperirea sa. Astăzi, în Hall of Fame al Inventatorilor, Raytheon i-a oferit compensația recunoscută în mod normal fiecărui angajat care face un brevet de companie: doar doi dolari.
A fost o sumă simbolică care cu siguranță nu a ținut cont de ceea ce avea să devină ulterior descoperirea lui: motivul, însă, este altul. De fapt, descoperirea cuptorului cu microunde a avut loc exact în momentul în care Spencer făcea experimente cu echipamentele companiei, care a luat toate drepturile asupra invenției revoluționare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News