Cumpănaşu: Dragi români, astăzi a murit un mare român. Mă simt mult mai singur și copleșit fără aceste uriaș intelectual

captură video Ambasador România, YouTube
captură video Ambasador România, YouTube

Alexandru Cumpănaşu a transmis un mesaj emoţionant după aflarea veştii că bunul lui prieten, academicianul Eugen Simion, s-a stins fulgerător în cursul zilei de marţi.

"Dragi români, astăzi a murit un mare român și un bun prieten: Academicianul Eugen Simion. De Eugen Simion m-a legat o frumoasă prietenie și mi-a fost mentor. Îmi voi aduce aminte cu plăcere de prânzurile luate împreună în care discutăm despre cultură română și respectul pe care acest mare OM îl purta fiecărui român. Eugen Simion a fost până în ultima clipă Amabasador pentru Cultură și Identitate Națională al CNMR (Coaliția Națională pentru Modernizarea României) al cărei Președinte sunt. Acest om minunat mi-a adus iubirea uriașă pentru Eminescu și opera lui, m-a învățat multe și m-a respectat cum puțini au făcut-o. L-am avut invitat în emisiunea Ambasador România de multe ori și era un izvor nesecat de înțelepciune. CNMR va rămâne mai săracă spiritual fără acest OM.

Fost Președinte și Vicepreședinte al Academiei Române, Eugen Simion mi-a făcut onoarea de a accepta să fim nu doar prieteni ci și să facem echipa în cadrul CNMR. A participat la Școală de Vara a CNMR, a susținut până la capăt românismul și de Sfântul Alexandru anul acesta m-a sunat pentru ultima dată pentru a-mi ura La Mulți Ani. Mă simt mult mai singur și copleșit fără aceste uriaș intelectual care i-a cunoscut pe Nichita Stănescu, Marin Preda, Marin Sorescu, etc. Cultură românească este infinit mai săracă începând de astăzi. Vă las mai jos o parte dintr-o emisiune Ambasador România realizată de mine alături de dansul în care dialogăm despre acești uriași ai literaturii și culturii române. Dumnezeu să îl odihnească în pace iar CNMR îi va ține veșnic vie memoria" a scris Alexandru Cumpănaşu pe profilul personal de Facebook.

Mesajul a fost însoţit şi de clipul care-l arată pe regretatul Simion în postura de invitat al emisiunii Ambasador România:

Academicianul Eugen Simion a murit, marţi, la vârsta de 89 de ani, a declarat preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, pentru Agerpres. Informația a fost confirmată de reprezentanții Spitalului Elias din București.

Eugen Simion era internat în spital de peste o lună și suferea de câteva afecțiuni cronice.

Ioan-Aurel Pop: O pierdere ireparabilă pentru Academia Română

Eugen Simion a fost un mare intelectual român şi pentru Academia Română moartea sa este o pierdere ireparabilă, a declarat, marţi, pentru Agerpres, preşedintele înaltului for de cultură şi ştiinţă, Ioan-Aurel Pop.

"A fost preşedintele Academiei în două mandate şi în acea perioadă a reformat, oarecum, instituţia, reuşind să restabilească demnitatea Academiei Române, obţinând pentru membrii săi acele drepturi care li se cuveneau. A acţionat în societate ca un om cu mare responsabilitate pentru instituţia pe care a condus-o", a evidenţiat Pop.

El a adăugat că Eugen Simion va rămâne în istorie pentru opera sa de critic, istoric şi teoretician literar.

"A fost şi profesor universitar al Universităţii Bucureşti. Nu s-a bucurat de demnităţi în timpul regimului comunist. Abia ulterior, după căderea comunismului, a fost răsplătit după cum merita. Şi, de aceea, mă gândesc cu mare respect, cu pioşenie, la amintirea lui Eugen Simion. Nu pot să spun decât că regret foarte mult şi transmit condoleanţe familiei şi tuturor celor care l-au cunoscut", a spus Ioan-Aurel Pop.

Citeşte şi A murit academicianul Eugen Simion

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel