”Cumințenia Pământului”, pasată de Guvern Parlamentului. Ministru al Culturii, întrebare-cheie

Guvernul pasează Parlamentului responsabilitatea cumpărarii operei lui Constantin Brâncuși, ”Cumințenia Pământului”. Fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, lansează, sub semnul întrebării, ipoteze cu privire la cauzele pentru care Guvernul a renunțat să mai cumpere ”Cumințenia Pământului”. 

Fostul ministru al Culturii Ionuț Vulpescu afirmă, într-o postare pe Facebook, următoarele: 

”Guvernul Cioloș și-a prezentat mărețele realizări, sub lozinca "zero populism, zero minciună". Cu tot respectul pentru instituția numită Guvern, actualul Executiv a atins un Everest al populismului și al minciunii în cazul "Cumințeniei pământului". Aici Guvernul și-a pierdut dreptul moral de a vorbi despre transparență, onestitate, responsabilitate, iar lecțiile pe care le servește politicului devin o pură ipocrizie. Așa se întâmplă când nu dai socoteală în fața nimănui pentru ceea ce faci atunci când guvernezi.

Trebuie să mă întorc la subiectul "Cumințenia pământului", pentru că el este un exemplu pentru iresponsabilitatea unor decizii luate de guvern și pentru lașitatea unor oameni care acum nu vor să-și asume răspunderea pentru faptele lor.

Întreb încă o dată: cine a stabilit un preț mai mult decât dublu pentru "Cumințenia pământului" și pe ce bază legală a luat Guvernul decizia de a plăti întreaga sumă din bani publici? Cine este expertul care a stabilit acel preț și de ce prețul a fost acceptat fără niciun comentariu? De ce s-a negociat direct între vânzători și ministrul Culturii? De ce s-a amânat plata, dacă lucrurile aveau o bază legală? Sau nu aveau, și acum încearcă să-și salveze pielea?

Răul făcut de guvernul de "tehnocrați" culturii naționale nu poate fi însă trecut sub tăcere. E un atac la adresa interesului public”. 

18 noiembrie 2016: Guvernul a renunţat să mai publice în Monitorul Oficial OUG adoptată în 12 octombrie, prin care a decis să achite diferenţa de bani pentru cumpărarea operei. 

Pentru că Guvernul nu a strâns cei șase milioane de euro, s-au purtat discuții cu proprietarele ”Cumințeniei Pământului” și a fost prelungit termenul de cumpărare a operei. Noul termen de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare a fost stabilit după alegerile parlamentare, în 20 decembrie 2016

Guvernul a aruncat responsabilitatea în Parlament. Executivul precizează că, în mai multe rânduri, CCR a hotărât că Guvernul nu poate lua măsuri extraordinare de legiferare delegată dacă proiectul de lege este în proces de legiferare în camera decizională, ci trebuie să aștepta finalizarea proiectului în Parlament.  

[citeste si]

16 noiembrie 2016: Guvernul a adoptat amendamentele propuse de Ministerul Culturii la proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 10/2016 cu privire la măsurile necesare pentru a asigura suma de bani necesară pentru cumpărarea sculpturii ”Cumințenia Pământului”. Comunicatul Guvernului precizează că proiectul de lege a fost adoptat tacit în Senat și se află în dezbatere în două comisii din Camera Deputaților, care este și decizională. După ce se va elabora raportul comun, urmează votul în plen.

12 octombrie 2016: Guvernul adoptă o Ordonanță de Urgență prin care decide că diferența dintre suma de șase milioane de euro și suma donată va fi asigurată de la bugetul de stat, deși de-a lungul timpului donatorii fuseseră anunțați că, dacă vor fi strânși banii, li se va returna donația. 

30 septembrie 2016: Premierul Dacian Cioloș scrie următorul mesaj pe Facebook:”Mulțumesc celor peste 100.000 de români care s-au implicat în campania de subscripție națională dedicată achiziției operei lui Constantin Brâncuși "Cumințenia Pământului" și care, împreună, în numai patru luni, au donat peste un milion de euro. Având în vedere numărul impresionant de donații din ultimele zile, luăm în considerare prelungirea perioadei de subscripție. Mai mult decât recuperarea unei opere a patrimoniului cultural național, această campanie este despre asumarea individuală a unor valori naționale, despre unitatea și solidaritatea noastră ca popor în jurul acestora”. 

30 septembrie 2016: Campania de strângere de fonduri pentru ”Cumințenia Pământului” s-a încheiat. Din șase milioane de euro s-au strâns doar 1.163.032 euro. 

23 august 2016: Bogdan Grabowski, avocatul moștenitoarelor ”Cumințeniei Pământului”, afirma că a fost semnat un acord cu Ministerul Culturii și în 31 octombrie statul român va plăti 11 milioane de euro pentru sculptura ”Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brîncuși, indiferent de suma strânsă prin subscripție publică. ”Banii trebuie plătiţi, indiferent de unde vin ei, pe 31 octombrie”, afirmat atunci avocatul moștenitoarelor Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel