Cum vrea Ministerul Agriculturii să-i împiedice pe străini să cumpere teren în România. "Nu va avea efect! Alta e soluția"

Teren de vânzare
Teren de vânzare

Parlamentul a adoptat, marți, un proiect de lege al Ministerului Agriculturii, ce are ca scop stoparea cumpărării de teren agricol, în România, de către cetățeni străini. Proprietatea unei persoane fizice, reprezentând terenuri agricole situate în extravilan, nu va mai putea depăși 100 de hectare. Pentru a putea cumpăra teren agricol extravilan în România, o persoană trebuie să facă dovada că are cunoștințe în domeniul agricol sau că a desfășurat activități agricole cel puțin cinci ani. Iar cei care dețin deja teren, trebuie să arate, înainte de achiziționarea altei suprafețe, că a desfășurat activități agricole pe cel pe care îl deține deja.

Legea adoptată de Parlament mai prevede înființarea Autorității pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare, care va avea următoarele atribuții:

a) asigură publicarea ofertelor de vânzare - cumpărare pe site-ul propriu; b) asigură verificarea exercitării dreptului de preemțiune; c) verifică îndeplinirea condițiilor legale de vânzare – cumpărare de către potențialul cumpărător, prevăzute de prezenta lege; d) emite avizul prealabil încheierii contractului de vânzare – cumpărare al terenurilor cu destinație agricolă de către persoanelor fizice, cetățeni români, respectiv cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene sau terț, precum și apatrizi cu domiciliul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, sau terț; e) înființează, gestionează și administrează baza de date a terenurilor agricole din România situate în extravilan; f) constată și sancționează contravențiile prevăzute de prezenta lege.

Vezi aici întregul proiect de lege adoptat de Parlament.

Alta e soluția

Marcel Cucu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Brăila (APAB), nu își pune mari speranțe în eficiența acestei legi, venind cu propria soluție care să-i ajute pe cetățenii români să cumpere terenurile agricole ale țării.

"Ceva trebuia făcut pentru protecția agricultorilor români în fața posibilităților mult mai mari ale cumpărătorilor străini, pentru că există o competiție absolut neloială. Cei care vin din afară vin cu resurse, cu credite cu dobânzi mici, cu credite fără garanții ș.a.m.d., față de agricultorii noștri, care nu au cum să facă asemenea cheltuieli, asemenea investiții", a declarat Marcel Cucu pentru DC News.

Dar dacă cei care vin de afară investesc, în timp ce agricultorii români nu dispun de resurse financiare, de ce să nu-i lăsăm pe cei cu posibilități să vină și să investească aici? 

"Bun, investiția asta are și ea rolul ei: creează locuri de muncă ș.a.m.d. Însă există undeva între 10% și 15% dintre fermieri care fac parte dintre cei cu exploatații consolidate și care investesc și care au făcut totuși ceva pentru tehnologizarea agriculturii. Și există în continuare potențial pentru așa ceva, însă singura chestiune care nu e în regulă este faptul că aici este o competiție neloială. Adică agricultorul român, cetățeanul român care vrea investească și să facă afaceri în agricultură nu dispune de posibilitățile italianului, englezului, germanului, austriacului ș.a.m.d. Aici zic eu că este problema, că în rest poate să vină să facă piața liberă. Din punctul meu de vedere, piața poate să fie liberă. Dar să am aceleași posibilități pe care le are și investitorul străin care vine aici, la noi în țară".

Ce trebuie făcut pentru ca și românii să beneficieze de aceleași condiții de care beneficiază cei de afară?

"Să se creeze și în România un Credit Funciar cu dobândă redusă, așa cum este și la cei care vin să cumpere pământ în România. E foarte simplu: creează posibilitatea de a fi competitiv cu investitorul străin, și atunci eu personal nu aș avea nimic împotrivă să vină și să cumpere pământul. Aici este problema cea mai importantă. Ori, maijoritatea românilor, la ora actuală, nu au această posibilitate".

Dar chiar și cu această limită de 100 de hectare pentru fiecare persoană fizică, un investitor străin nu poate să vină și să ia zece români pe care să-i pună proprietari pe câte 100 de hectare pentru a beneficia de 1.000 de hectare, în mod legal? Nu poate fi astfel "fentată" această lege?

"Sigur că da! Sunt o mulțime de alte modalități. Noi ne facem iluzii că s-a reglementat. Proiectele de legi, printre care și acesta, de înstrăinare a terenurilor sunt făcute fără consultarea agricultorilor", a conchis vicepreședintele APAB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel