Cum vor evolua prețurile la alimente. Cristian Păun, avertisment pentru cei cu credite: Românii trebuie să fie foarte atenți la acest fenomen

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Cristian Păun, profesor de economie, a vorbit despre prețurile la alimente.

Cristian Păun, profesor universitar de economie, a explicat cum vor evolua prețurile la alimente în anul 2024, în România.

VEZI ȘI: Lista alimentelor care s-ar putea ieftini în perioada următoare

"Chiar dacă vom avea o temperare a inflației în continuare inflația rămâne fenomenul probabil cel mai important negativ al anului pentru că până la urmă avem un deficit bugetar, pentru că până la urmă vorbim despre creșterea prețurilor la utilități, care în continuare trebui absorbit, pentru că vorbim de asemenea de o creștere a salariilor, vorbim de costuri care în continuare se regăsesc în aceste prețuri mai mari.

Românii trebuie să fie foarte atenți la acest fenomen în continuare, trebuie să fie foarte atenți la ce consumă, la ce prețuri plătesc și să încerce pe cât posibil să se încadreze în bugetul pe care îl au la dispoziție pentru că inflația are și niște efecte secundare, are efecte pe partea de dobânzi, deci cei care au rate cu siguranță vor avea în continuare probleme. Să sperăm însă că spre final de an această inflație va fi dusă către zone suportabile, undeva către 2-3% și că în continuare vom avea lucruri pozitive în viața noastră", a declarat Cristian Păun la Antena 3 CNN.

Care sunt soluțiile

Totodată, Cristian Păun a explicat că de obicei alimentele au o creștere de preț iarna din cauza ofertei mai mici de pe piață.

"Alimentele până la urmă în perioada iernii cu siguranță că au o creștere de preț pentru că vorbim de o problemă pe partea de ofertă. Putem rezolva și trebuie să rezolvăm această problemă a inflației prin îmbunătățirea ofertei și poate că ar trebui să vedem pe partea de producție care sunt problemele, să încercăm să vedem mai mulți producători în piață, să vedem producători mai puternici care produc cu eficiență ridicată, astfel încât aceste prețuri să poată fi temperate", a mai spus acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel