Cum se naște cancerul: Primele semne ale bolii înainte de apariție

Oamenii de știință britanici și americani au format o alianță pentru a investiga primele semne de cancer în vederea depistării și tratării bolii înainte de apariția ei. 

Strategia este de a „crea" cancer în laborator pentru a vedea exact cum arată din „prima zi". Aceasta este doar una dintre prioritățile de cercetare ale alianței pentru depistarea timpurie a cancerului. Depistarea precoce a bolii înseamnă că pacienții vor putea primi beneficiile terapiei mai repede.


Fundația britanică Cancer Research UK s-a asociat cu universitățile din Cambridge, Manchester și University College London, în Marea Britanie, și cu universitățile din Stanford și Oregon din SUA, pentru a împărtăși idei, tehnologie și experiență în acest domeniu.

Oamenii de știință își propun să dezvolte teste mai puțin invazive, precum teste de sânge, respirație și urină pentru a monitoriza pacienții cu risc ridicat, pentru a îmbunătăți tehnicile de scanare. Aceste lucru ar ajuta la detectarea precoce a cancerului și la găsirea semnelor practic imperceptibile ale bolii.

Cu toate acestea, ei recunosc că este „ca și cum ai căuta acul într-un car de fân", iar metoda ar putea dura 30 de ani.

„Problema fundamentală este că nu avem niciodată ocazia să vedem cum ia naștere cancerul la oameni. Vedem deja când este instalat", spune dr. David Crosby de la Cancer Research UK.

Pericolul de „supradiagnostic"

Cu toate acestea, există încă pericolul de „supradiagnostic" (diagnostic inutil care poate duce la un tratament dăunător), deoarece nu toate modificările celulare se traduc în cancer.

De aceea, cercetătorii subliniază că trebuie ca studiile să fie cât mai precise, analizând și genele moștenite de oameni și mediul în care sunt crescuți pentru a deduce riscul exclusiv și personal pentru diferite tipuri de cancer. Abia atunci pot ști medicii când să intervină.

Conform cifrelor actuale, 98% dintre pacienții cu cancer de sân trăiesc cinci ani sau mai mult dacă boala este diagnosticată în stadiul 1 - cel mai devreme - comparativ cu doar 26% în stadiul 4, cel mai avansat. Dar, astăzi, doar 44% dintre pacienții cu cancer de sân primesc un diagnostic în prima etapă.

În prezent, însă, nu există instrumente de control fiabile pentru alte tipuri de cancer, cum ar fi pancreasul, ficatul, plămânul și prostata, ceea ce înseamnă că ratele de supraviețuire ale acestora sunt adesea mult mai mici, scrie BBC MUNDO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel