PNL a luat ministere cu buget dublu față de PSD

Ce partid, din USL, a primit la împărțirea portofoliilor o bucată mai mare din PIB? Bugetul anului viitor nu este cunoscut, iar ministerele și-au schimbat structura, apărând portofolii noi. Totuși, dacă folosim bugetul anului 2012, aproximând sumele rezultate în urma ”împărțirii” unor ministere, putem vedea care dintre partidele guvernării administrează o sumă mai mare. Rezultatul este surprinzător: Partidul Național Liberal primește, potrivit alocării mandatelor ministeriale, un buget de două ori mai mare față de PSD, și de patru ori mai mare decât cel al PC.

Cele 10 ministere care vor reveni lberalilor vor beneficia de un buget mult mai mare decât vor avea de administrat celelalte partide din Uniune, PSD și PC.

Pornind de la cifrele bugetare aferente anului 2012,  PNL administrează, prin intermediul Ministerului Muncii,  31.399 milioane de lei, la Ministerului Culturii, 600 de milioane de lei, în timp ce 14.794 de milioane de lei ar proveni de la Ministerul Transporturilor și infrastructurii, atribuit lui Relu Fenechiu. Nu știm cum se vor împărți atribuțiile și fondurile fostului Minister al Finanțelor, dar estimăm că liberalul Daniel Chițoiu, ar putea primi, din cele 3.000 de milioane de lei, cât a fost la bugetul în 2012, doar 2.500 de milioane de lei, restul de 500 de milioane de lei urmând a merge la ministrul delegat pentru Buget (adică la PSD).

În condițiile în care Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de afaceri se rupe în două, Ministerul Industriei și Comerțului, alocat PNL, și Ministerul Energiei, la PSD, cei 1.671 de milioane de lei care s-ar aloca și în 2013 s-ar împărți în mod egal între cele două noi structuri create.

Continuând în aceeași logică, Ministerul Sănătății, care va reveni PNL, ar urma să primească de la buget, o sumă mai mică decât cele 5.460 de milioane de lei alocate în 2012, în condițiile în care CNAS va trece în subordinea prim-ministrului. O situație smilară s-ar putea înregistra și la Ministerul de Interne, care va fi condus de un liberal, de unde vor pleca bani către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației.

Deoarece Partidul Conservator rămâne doar cu două ministere, respectiv Ministerul pentru IMM-uri Turism și Mediul de Afaceri și Ministerul Agriculturii, PC-ului i-ar reveni cu aproximație,  fonduri bugetare de 15.977  milioane de lei.

În final, PNL ar urma să aibă un buget de aproximativ 64.753 de milioane de lei, iar 22.575 milioane de lei urmând a fi alocate ministerelor PSD.

Există însă și o compensație pentru principalul partid al USL: fondurile europene, administrate de un nou înființat minister. Dacă acestea va reuși să atragă măcar 5 miliarde de euro, putem spune că PSD egalează scorul PNL. Fără să luăm în calcul Ministerul marilor Proiecte, al cărui buget și atribuții sunt necunoscute.

Vezi aici bugetul pe anul 2012

Vezi aici lista Cabinetului Ponta II

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel