Cum se face recuperarea medicală. Prof. Mureșanu: Așa este într-un sistem ideal

Scutaru Cristina / 08 noi 2018 / 14:08 Salveaza PDF Comentarii
femeie
Descriere foto: femeie

Recuperarea medicală este una dintre cele mai importante resurse terapeutice, spune prof. Dafin Mureșanu, preşedintele Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare.

"Din păcate, nu a fost organizat un sistem care să permită pacientului să beneficieze de această resursă, precizează profesorul Mureșanu, pentru dcmedical.ro. Nici măcar în marile patologii, cum ar fi de exemplu în accidentul vascular cerebral, nu sunt rezolvate problemele intervenției în acut. De susținerea pacientului pe termen lung, la nivel de sistem, nu se poate, încă, vorbi.

Care ar fi traseul de urmat pentru un pacient, într-un sistem ideal?

"Încă din centrul de stroke trebuie începută recuperarea, deci se intervine în acest sens începând din a șaptea-a zecea zi de la declanșarea unui AVC. Apoi, pacientul este preluat de a doua stație, respectiv departamentul de recuperare medicală din spital. În funcție de rezultat, pacientul continuă recuperarea acasă, ori într-un centru de cronici, fie cu profil medical, fie în clinici comunitare. Evident, când ajung acasă, cei care nu recuperează mersul trebuie să primească îngrijire la domiciliu. Când nu reușește recuperarea, pacientul trebuie asistat în ceea ce privește nevoile zilnice, iar aceastaa este o obligație a comunității", a explicat profesorul Dafin Mureșanu.

Citiți continuarea pe DC MEDICAL
Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24