OUG pe Sănătate. Preşedintele Colegiului Medicilor, poziție vehementă!

Gheorghe Borcean
Gheorghe Borcean

Relația dintre medic-pacient va fi deteriorată de standardizarea pe criterii politico-economice, este de părere Gheorghe Bercean, preşedintele Colegiului Medicilor România.

Standardizarea "schematică impusă" pe criterii politico-economice nu poate decât să deterioreze încrederea pacientului în medic şi să îl frustreze pe acesta din urmă, a afirmat, vineri, preşedintele Colegiului Medicilor România, Gheorghe Borcean, scrie Agerpres. 

În opinia sa, doar un medic "liber în opţiune" poate alege forma şi conţinutul terapiei corespunzătoare pentru fiecare caz.

"Politica de limitare a costurilor are efect de sporire a constrângerilor: serviciile nu mai pot fi efectuate în măsura recomandată şi/sau la momentul potrivit, astfel s-a alterat relaţia tradiţională medic - pacient sau cel puţin a fost deranjată. Conform reglementărilor actuale, ne întrebăm cine mai defineşte misiunea de tratament a medicului? Legiuitorul prin reglementările catalogului de servicii şi protocoale terapeutice, partenerul contractual prin finanţarea limitată, asiguratul prin deciziile sale de alegere şi abia, în final, medicul în raportul final de îngrijire", a afirmat Borcean, la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România.

Medicina, randament tot mai mare şi tot mai complexă

"Aşa fiind, este evident că a devenit din ce în ce mai greu de definit ce înseamnă în cazurile izolate, îngrijirea optimă. Medicina este mai complexă şi mai imprevizibilă şi astfel creşte riscul de a nu lua întotdeauna decizia corectă", a explicat preşedintele CMR.

Potrivit acestuia, constrângerile financiare, lipsa timpului şi birocraţia îi "îngreunează tot mai mult" medicului posibilitatea de a practica medicina de "calitate" şi de a se ocupa "suficient" de pacienţii săi.

"Adesea tot mai puţini medici tratează pacienţi tot mai mulţi şi tot mai bolnăvicioşi, cu cheltuieli mai mari în timp mai scurt", a arătat Borcean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel