OUG pe Sănătate. Preşedintele Colegiului Medicilor, poziție vehementă!

Alexandru Ichim / 07 feb 2020 / 13:18 Salveaza PDF Comentarii
Gheorghe Borcean
Gheorghe Borcean

Relația dintre medic-pacient va fi deteriorată de standardizarea pe criterii politico-economice, este de părere Gheorghe Bercean, preşedintele Colegiului Medicilor România.

Standardizarea "schematică impusă" pe criterii politico-economice nu poate decât să deterioreze încrederea pacientului în medic şi să îl frustreze pe acesta din urmă, a afirmat, vineri, preşedintele Colegiului Medicilor România, Gheorghe Borcean, scrie Agerpres. 

În opinia sa, doar un medic "liber în opţiune" poate alege forma şi conţinutul terapiei corespunzătoare pentru fiecare caz.

"Politica de limitare a costurilor are efect de sporire a constrângerilor: serviciile nu mai pot fi efectuate în măsura recomandată şi/sau la momentul potrivit, astfel s-a alterat relaţia tradiţională medic - pacient sau cel puţin a fost deranjată. Conform reglementărilor actuale, ne întrebăm cine mai defineşte misiunea de tratament a medicului? Legiuitorul prin reglementările catalogului de servicii şi protocoale terapeutice, partenerul contractual prin finanţarea limitată, asiguratul prin deciziile sale de alegere şi abia, în final, medicul în raportul final de îngrijire", a afirmat Borcean, la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România.

Medicina, randament tot mai mare şi tot mai complexă

 

"Aşa fiind, este evident că a devenit din ce în ce mai greu de definit ce înseamnă în cazurile izolate, îngrijirea optimă. Medicina este mai complexă şi mai imprevizibilă şi astfel creşte riscul de a nu lua întotdeauna decizia corectă", a explicat preşedintele CMR.

Potrivit acestuia, constrângerile financiare, lipsa timpului şi birocraţia îi "îngreunează tot mai mult" medicului posibilitatea de a practica medicina de "calitate" şi de a se ocupa "suficient" de pacienţii săi.

"Adesea tot mai puţini medici tratează pacienţi tot mai mulţi şi tot mai bolnăvicioşi, cu cheltuieli mai mari în timp mai scurt", a arătat Borcean.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23