Cum scăpăm de dependența de alcool, mâncare, dulciuri ori țigări. Regula celor 15 minute

Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay

Oamenii se confruntă cu diverse tipuri de dependențe. Dacă unii sunt dependenți de alcool sau țigări, alții nu pot rezista în fața mâncării sau a dulciurilor. Există o soluție pentru toate.

Asocierea stres sau, dimpotrivă, relaxare, cu orice fel de substanță, creează în creier un tipar. Acest tipar se numește dependență. Oamenii pot crea diverse dependențe, de la țigări sau alcool, până la dependența de dulciuri. Orice dependență este de evitat, dar în cazul în care ne confruntăm deja cu una, putem încerca să scăpăm de ea prin regula celor 15 minute. Din fericire, așa cum s-a creat, un tipar se și distruge.

Psihologii susțin că 15 minute durează pofta extremă, apoi, fiziologia umană o face să descrească. Ulterior, dispare în mod natural. Dacă depășiți cele 15 minute e primul pas pentru a crea un tipar de confort fără substanțe.

”Asta trebuie să îi transmiți creierului, că tu poți să treci peste acel moment și fără substanță. Nu distrugi un circuit cerebral deja format, ci încerci să creezi unul nou. (...) Nu poți să ștergi din creier ceva care s-a format în ani de zile, ci să creezi un răspuns alternativ, pe care creierul îl învață după o perioadă suficient de lungă. Comportamentul nou merită o circumvoluțiune nouă.”, a explicat psihologul Viorel Roman în carul emisiunii "Ce se întâmplă doctore?", de la PRO TV.

Așa începe vindecarea unei dependențe, dar ulterior este utilă prezența unui psiholog, a explicat Viorel Roman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel