Cum să afli vârsta exactă a unui câine după dinții acestuia

Fotografie de la Simona Kidrič/ Pexels
Fotografie de la Simona Kidrič/ Pexels

Cum estimați vârsta unui câine? Există o metodă bazată pe observarea dinților.

Când ne uităm la o persoană, putem judeca vârsta ei prin analiza unor caracteristici specifice. Prezența ridurilor, de exemplu, starea gâtului și cea a mâinilor. Dar cum o facem când, în fața noastră, nu avem o persoană, ci un animal?

Cum poți spune care e vârsta unui câine?

Vârsta unui câine poate fi estimată pe baza stării dinților săi. În principiu, ideea de bază este: cu cât semnele îmbătrânirii sunt mai mari și mai profunde, cu atât vârsta animalului este mai mare.

Dinții câinilor

În primul rând, câteva cuvinte despre dentiția câinilor. În conformația sa definitivă, este format din 42 de dinți împărțiți în molari (zece), premolari (șaisprezece), incisivi (doisprezece) și, bineînțeles, canini (patru).

Primii dinți – cei de lapte – apar când cățeii au între una și două luni. Dinții definitivi, pe de altă parte, încep să apară din luna a cincea, iar ansamblul dinților este de obicei finalizat în luna a șaptea. Din acest moment, prin observarea unor semne specifice, se poate stabili vârsta unui câine pornind de la dinți, potrivit Supereva.

Semne de uzură pe dinții câinilor

Ca și în cazul oamenilor, dinții la câini sunt, de asemenea, supuși unei uzuri intense. De fapt, aproape toate aceste animale sunt afectate de patologii specifice.

Un exemplu este boala gingivală, dintre care formarea tartrului galben și inflamația gingiilor în zona din apropierea rădăcinii dinților sunt indicative. Un alt exemplu este placa care poate afecta dinții. În cele din urmă sunt defectele, de la simpla ciobire, la aplatizarea zonelor ascuțite (în cazul caninilor), până la ruperea propriu-zisă.

Estimați vârsta câinilor începând de la dinți

Dacă în cazul cățeilor este destul de simplu să se estimeze vârstă animalului pe baza timpilor de apariție și creștere a dinților de lapte mai întăi și apoi a celor definitivi, la exemplarele adulte este necesară observarea stării dinților și evoluția patologiilor pe care le pot prezenta.

Daca dinții sunt în stare excelentă și păstrează o culoare albă, cu absența totală a tartrului și a plăcii, animalul are cu siguranță mai puțin de 2 ani. Dacă albul începe să se îngălbenească și există unele semne de uzură, vârsta ar putea fi între 2 și 4 ani.

Începând de la vârsta de 4 ani patologiile dentare apar cu o intensitate și difuzie din ce în ce mai mare (asta, evident, în lipsa unor tratamente periodice de curățare, care ar anula total procedura de calcul al vârstei dar, fară îndoială, ar fi pozitive pentru sănătatea 'animalului).

Dacă îngălbenirea afectează toți dinții, câinele are probabil cel puțin 5 sau 6 ani. În prezenţa formaţiunilor de tartru galben închis aproape maro, vârsta poate fi estimată între 5 şi 10 ani.

În cele din urmă, după vârsta 10 ani, se observă patologii mai grave, în special retragerea gingiilor, care poate duce și la pierderea dinților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel