Cum rămâne ACL fără candidat. BEC îl scoate pe Iohannis din cursă, lăsându-i pe Dreapta doar pe Udrea și Tăriceanu

iohannis urna vot
iohannis urna vot

Scenariul potrivit căruia Klaus Iohannis va fi scos din cursa electorală după închiderea listelor este readus în actualitate de hotărârea TMB. Încă de la anunțarea candidaturii sale, au circulat scenarii potrivit cărora Iohannis va fi declarat incompatibil, la ICCJ. Curtea Supremă, se spunea, va da termen în procesul cu ANI după închiderea listelor pentru prezidențiale. Astfel, ACL rămâne fără candidat la prezidențiale, dacă Iohannis pierde. Situația ar favoriza alți competitori de Dreapta, respectiv Elena Udrea și Călin Popescu Tăriceanu, în caz că Monica Macovei nu strânge semnăturile necesare. După decizia Tribunalului, un alt scenariu prinde contur: problemele care îl scot pe Iohannis din cursa electorală ar putea fi legate de Congresul PNL, nu de ANI.

Hotărârea TMB de marți, 9 septembrie, atacă doar statutul susțin liderii PNL. Judecătorii n-ar fi respins nici candidatura la președinție, nici poziția lui Iohannis de preșdinte al partidului. Până la motivarea deciziei, nu se știe, însă,  ce au judecat magistrații, care a fost plângerea depusă de primarul PNL din Pucioasa, Dănuț Bădău. În final, magistrații BEC vor decide dacă poate intra în cursă Klaus Iohannis. Iar contestația care poate fi  depusă la BEC nu va viza cele semnalate de Bădău.

Ghișe: Nu se contestă conducerea PNL, ci Delegația  care l-a desemnat pe Iohannis

Ioan Ghișe a afirmat după Congresul PNL că nu a respectat Legea Partidelor și statutul PNL. ”Numărul de delegați trimiși la Congres de fiecare organizație locală trebuia să fie proporțional cu numărul de membri, susține Ghișe. Articolul 14 a fost încălcat. Atunci când au aranjat delegații în funcție de rezultatele de la europarlamentare, nu de situația din fiecare filială. Dacă nu a fost statutar Congresul, înseamnă că nici Delegația Permanentă aleasă de Congres nu e statutară. Deci, deciziile acesteia nu sunt legale. Inclusiv decizia de a-l pune candidat pe Klaus Iohannis. Dacă Tribunalul ar fi invalidat candidatura lui Iohannis astăzi, el ar fi putut candida independent, în acte, susținut de ACL, în teren. Teoretic. E ilegal să schimbi tabelele cu semnături, să le scoți de sub sigla ACL. Trebuiau adunate alte semnături. Cum trimiți reprezentanți în secțiile de votare, dacă ACL nu are candidat?  În schimb, dacă va fi atacată la BEC candidatura și va fi invalidată după 23 septembrie, PNL-PDL nu mai pot înscrie un alt candidat”.

Bolcaș: Sunt șanse mari ca Iohannis să fie scos din cursă

Avocatul Lucian Bolcaș ne-a confirmat că scenariul este extrem de plauzibil. ”Congresul stabilește componența Delegației Permanente, iar aceasta pune candidatul. Dacă este invalidat Congresul, pe cale de consecință nu mai este legală Delegația, deci nu mai poate fi acceptată candidatura, a declarat Bolcaș pentru DCNews. Dacă s-au luat hotărâri împotriva statutului, ce s-a hotărât nu mai este valid. Nu văd de ce liderii PNL nu recunosc că au o problemă, dacă Statutul are probleme în Justiție. Este foarte probabil că va fi sesizat BEC. Decizia BEC poate fi atacată cu recurs, la termene foarte scurte , de 24-48 de ore, e drept. Dar nu poate fi negată ipoteza ca dl. Iohannis să fie exclus din cursă, după 23 septembrie, ba chiar cred că sunt șanse mari ca acest lucru să se întâmple. Contestația nu se va referi la calitatea de președinte al PNL, nu are legătură. E vorba despre legalitatea desemnării drept candidat PNL, respectiv ACL”.

PNL: nu există nicio problemă cu privire la noua conducere

 Primarul PNL de Pucioasa, Dănuț Bădău a contestat modul în care s-a înscris Klaus Iohannis în PNL și derogarea de vechime pe care a primit-o pentru a deveni președinte. Potrivit primarului Bădău, noul statut al partidului nu fusese aprobat de instanţă, când s-au organizat alegeri interne conform noilor prevederi.

De cealaltă parte, Departamentul de Analiză Politică a PNL susține că nu există niciun fel de problemă cu privire la legitimitatea și legalitatea noii conduceri a PNL. ”Hotărârea Tribunalului București ( de marți, 9 septembrie) nu afectează în niciun fel candidatura domnului Klaus Iohannis la președinția României. Alianța Creștin-Liberală l-a desemnat pe domnul Iohannis candidat la președinție în urma unei decizii politice, care nu a avut la bază calitatea sa formală de președinte al PNL”, se arată în comunicatul partidului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel